Clarianes El temps actual a La Marina +20°C, Clarianes
ARQUITECTURA

L’Escola d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) – UPC s’implica amb el barri de la Marina

L’Escola d’Arquitectura de Barcelona (ETSAB) – UPC s’implica amb el barri de la Marina

El projecte MASBA, Marina Sense Barreres, ha estat l’inici d’una col·laboració entre els futurs arquitectes i el barri de la Marina de Port amb el suport de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) de l’Ajuntament de Barcelona.

Durant la tardor del 2016, el grup de 70 estudiants de l’assignatura Habitatge i Cooperació de l’ETSAB de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), dirigits per la professora Sandra Bestraten, han analitzat ‘in situ’ l’accessibilitat dels carrers, equipaments i comerços del passeig de la Zona Franca, a través d’un projecte d’aprenentatge-servei. És a dir, a la vegada que aprenen els coneixements tècnics aporten una ajuda a la societat.

Els futurs arquitectes han passejat pel barri amb cadira de rodes i antifaços, acompanyats per l’Associació de Comerciants de la Marina i diferents representants de les entitats de persones amb diversitat funcional que hi ha al districte. Les associacions de veïns del barri, impulsores també de la iniciativa, han volgut aprofitar l’oportunitat per convidar tothom a passejar per aquest barri, desconegut per bona part de la ciutat, i treballar plegats per fer una ciutat més accessible, còmoda i segura per tothom.

Els primers resultats de MASBA van ser presentats el 24 de gener al Centre Pepita Casanellas, acompanyats per la regidora del districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez, la consellera de comerç del districte i molts veïns i veïnes que s’han implicat amb la Marina Sense Barreres, MASBA.

Però la col·laboració segueix ampliant horitzons. Un dels primers reptes que ens hem proposat és que el barri de la Marina tingui presència en el Festival d’Arquitectura conegut com a ‘48H Open House‘. Unes jornades que es realitzen a finals d’octubre i on s’obren les portes de molts espais que malauradament durant l’edició del darrer any 2016, el barri de la Marina va ser l’únic sense representació de visites. Fet que hem volgut reconduir en la propera edició amb la voluntat de compartir l’orgull del nostre barri.

Durant aquest any 2017 també s’ha ampliat la col·laboració de la Universitat Politècnica de Catalunya amb el barri de la Marina. Amb el suport de la Coordinadora d’entitats, s’ha iniciat un treball de recerca centrat en l’estudi de l’habitatge social dels diferents barris de la Marina. L’objectiu és fer valdre les aportacions dels arquitectes en la millora constant de l’habitatge de la mà sobretot de les mobilitzacions veïnals que han permès que el barri d’avui hagi millorat molt.

Estudiants d’arquitectura de l’Etsab – UPC, sota la direcció dels arquitectes i veïns del barri, Sandra Bestraten, Emili Hormias i Jaime Pérez, estan buscant informació als arxius i entrevistant els veïns i veïnes que han viscut de prop tota la transformació del barri, per aprofundir i deixar constància de la seva història.

Tota aquesta tasca també es vol materialitzar en una futura exposició i un llibre que reculli la història del barri i que alhora doni a conèixer els seus reptes de futur.

Volem agrair a totes les persones que ens estan ajudant en aquesta tasca i aprofitar per convidar tothom qui vulgui a explicar la seva història o si té fotos de com era el nostre barri, que no dubti en contactar-nos al correu electrònic sandra.bestraten@upc.edu.

Sandra Bestraten. Arquitecta, veïna del barri i professora de la UPC

Redacció

Redacció

Mitjans de comunicació dels barris de la Marina. Segueix-nos a La Marina FM (102.5), el diari La Marina, La Marina Digital, La Marina APP i a les xarxes socials.


Etiquetes d'aquesta publicació:
ETSABMarina Sense Barreresprojecte MASBAUPC

Publicacions relacionades

Segona concentració de veïns per un transport digne

NATÀLIA MORALES VALENTÍ| Aquesta setmana, els veïns de La Marina han tornat a reunir-se al Passeig de la Zona Franca

La Marina celebra la seva festa major

Aquest passat divendres dia 19 de juny, va arrencar la celebració de la festa major dels barris de la Marina.

Obert el termini d’inscripció als cursos i tallers dels centres cívics

Ja està obert el termini per inscriure’s als tallers de tardor dels centres cívics del districte. Els nous usuaris podran

Cap comentari

Escriu un comentari
Cap comentari, de moment! Pots ser el primer a comentar això!

Escriu un comentari

El teu correu electrònic no es mostrarà.
Els camps obligatoris estan marcats*