El Prat Vermell, en continua transformació

La canalla de l'Imagina't durant la Festa dels Drets dels Infants a la plaça Falset. Alejandro Flores

Arribem a l’últim número d’un suplement que ha volgut “radiografiar” per al veïnat tot el que està passant al Prat Vermell, en el benentès que la informació de qualitat i accessible a tothom és un primer pas per fer-ne partícip de les oportunitats que brinda.

L’estat de la transformació urbana i la Comissió de Seguiment, la infraestructura verda planificada de cara a abordar el canvi climàtic, l’habitatge i l’èmfasi en l’aposta per les polítiques públiques per fer-ho accessible als veïns i veïnes de la Marina i de la resta de Barcelona, van marcar  els primers números del suplement.

Al juny i en ple estiu, tocava parlar de la comunitat, ergo de nosaltres! Que com estem, com som, com ens veiem d’aquí a uns anys, ho explicàvem a l’estratègia social-comunitària. Immediatament després vindria el torn dels serveis i equipaments previstos: escoles, centres sanitaris i educatius… i, finalment, tractàvem l’activitat socioeconòmica amb persones del món de les empreses i els comerços.

I és que qualsevol transformació urbana sol ser complexa, i sovint l’arrencada costa molt, A continuació compartim amb vosaltres algunes de les últimes intervencions, accions i projectes en marxa, pareu-hi atenció:

Al febrer d’enguany parlàvem de la Comissió de Seguiment, espai que agrupa entitats, veïnat i institucions per no perdre la pista de tot el que hi passa. Doncs bé, la Comissió s’ha reunit tres vegades i entre més feina destaca, per exemple, el procés participatiu que es va dur a terme per triar el nom del nou parc, Tretze Roses!

I si mirem en detall la zona en transformació, els diversos carrers i parcel·les dibuixen un puzle de “peces” que conformen unes quantes illes . D’aquestes 14 “peces” anomenades Sectors,  es fa el seguiment de l’evolució de la transformació: edificis construïts, edificis en obres i les parcel·les en què encara no han començat perquè estan tramitant la llicència. Durant aquest 2022 hi ha hagut molts canvis.

A nivell d’ordenació general cal destacar que s’han aprovat els plans dels Sectors 2 i 9 i s’està treballant en el Sector 6.

Pel que fa als edificis en construcció, al sector 10, que és el més avançat, s’han finalitzat les obres dels edificis d’habitatge enfront al Pg. de la Zona Franca i al carrer de Cal Cisó. Hi ha també dues promocions d’habitatge públic molt avançades als carrers d’Ulldecona i Cal Cisó .

Al Sector 3, s’han iniciat les obres de diversos edificis d’habitatge enfront als carrers Foc, Ferro i Plom. Al Sector 8, s’ha iniciat recentment la construcció d’un edifici d’habitatges públics als carrers de Motors, Ferro, Acer i Cal Cisó.

En resum, entre els edificis acabats, els que estan en construcció i els que estan en tràmit de llicències, podem dir que hi ha 2.113 habitatges.

Pel que fa a la urbanització dels carrers i espais lliures, s’ha reurbanitzat la Plaça Falset i s’han iniciat les obres del parc de les Tretze Roses. Al Sector 3, està en marxa la urbanització dels carrers Cobalt, Plom i Ferro que preveu una renovació total tant dels serveis com de la superfície. També s’estan executant les noves zones verdes amb enjardinament, espais d’estada i de jocs infantils.

Us animem a visitar la zona i constatar vosaltres mateixos alguns altres canvis, entre els quals, edificis d’habitatges que van agafant forma.

Respecte a l’estratègia social comunitària i l’atenció a les persones, sobretot a les que acaben d’arribar, continuen els projectes. Que coneguin, visquin i participin del barri és la consigna. De la mà del món associatiu es contribueix a enfortir els llaços de veïnatge entre les famílies que arriben. Des de la Unió d’Entitats, que agrupa una trentena d’associacions, petites però ben actives en àmbits com l’esportiu, lúdic, educatiu i, sobretot, el cultural, s’han organitzat un seguit d’activitats al nucli d’Eduard Aunós.

La sala de reunions de l’Associació de veïns i veïnes d’Eduard Aunós s’ha convertit en l’espai d’acollida d’algunes d’aquestes activitats, i altres es fan a l’aire lliure. Batucada, dansa urbana, bodyfit per a joves, country, gimnàstica, pilates o pintacares pels menuts són només algunes de les propostes.

Un dels talleristes, fa pilates i gimnàstica suau una vegada a la setmana. Li preguntem, com va tot plegat? “Venia advertit que calia una mica de disciplina, però la resposta ha estat extraordinària; puntualitat, motivació i molt bon rotllo entre tots!”.

Finalment, hi és l’apartat de l’activitat socioeconòmica, molt dinàmic. Des de Barcelona Activa i l’Oficina de la Marina destaquen l’acompanyament fet a 15 empreses de la zona, 4 de les quals ja han trobat nova ubicació.

I també comencen a arribar les botigues de barri! Al setembre obria Keras Buti: “Som una cooperativa de venda de productes agroecològics i de neteja, però també volem ser un espai comunitari que convidi a fer-hi vida de barri i que la gent el faci seu amb diverses activitats”, explica, un de la vintena de persones associades a la Marina. La botiga atén els dies feiners per les tardes i els matins de dissabte.

Informem el veïnat perquè tingui una mirada transversal i detallada de les actuacions que s’estan abordant en l’àmbit urbanístic, econòmic i social i que li afecten directament. En definitiva, un conjunt d’esforços per a fer possible el nou barri que entre tots estem construint.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.