Projectes socials per pal·liar els efectes secundaris de la Covid-19 en col·lectius vulnerables com ara la gent gran

L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) ha aprovat el programa Acompanya, dins del pla ApropAMB, que donarà suport a projectes com ara la creació i gestió de circuits de captació i distribució alimentària i de productes sanitaris per a persones de perfils vulnerables. Aquests dispositius i mesures aniran destinats tant a personal i locals públics com a entitats socials que habitualment ja participen en aquestes tasques.

L’AMB també donarà suport a projectes de suport professional i voluntari per a la cura de persones dependents i amb discapacitats, tant en l’àmbit domiciliari com en llocs de trobada (entitats socials, associacions locals, centres de dia i casals de gent gran, centres cívics…).

A més, el pla també preveu finançar la incorporació temporal de personal o suport extern per a projectes de reforç dels serveis associats a polítiques socials dels municipis que formen part de l’ens.

Acompanyament a l’emprenedoria femenina

Aquesta iniciativa de l’AMB també posa el focus en l’acompanyament de les dones en el seu camí cap a l’emprenedoria. Es tracta d’un altre dels col·lectius que s’han detectat com a vulnerables i que per tant ha patit amb més força els efectes secundaris de la lluita contra la Covid-19.

El projecte no només busca la reivindicació dels drets de les treballadores, sinó també generar oportunitats laborals i acompanyar les iniciatives femenines existents cap a l’èxit.

L’ApropAMB subratlla aquest aspecte per tal de visibilitzar-lo, prioritzar-lo i impulsar que es presentin projectes en aquest àmbit. Dins d’aquesta línia, es promouran les capacitacions i la formació en l’àmbit TIC per generar noves oportunitats per a les dones en una situació de dificultat laboral.

Inclusió laboral dels joves

Una altra prioritat de l’ApropAMB és el col·lectiu dels joves, als quals es vol ajudar a incorporar-se al mercat laboral sobretot amb orientació i suport. Així, el pla preveu ajudes directes per a empreses per tal que puguin mantenir una certa estabilitat i proporcionar una continuïtat en els llocs de treball dels joves.

Des de l’AMB també s’entén aquest col·lectiu com a figura clau dins dels circuits de comerç de proximitat, per la qual cosa també es promouen projectes per tal de fidelitzar-los en aquest tipus d’establiments.

Comerç de proximitat

Un altre dels focus de l’AMB és ajudar el comerç de proximitat, tancat durant mesos per la pandèmia. Els projectes en aquest àmbit se centraran en la creació de campanyes per al consum de proximitat, en promoure la digitalització dels negocis o en la protecció sanitària dels productors.

Així, es pretén modernitzar els comerços per fer-los més dinàmics i resistents a futurs escenaris adversos. A més, des de l’AMB també es preveuen subvencions de fins a sis mesos del 50 % del lloguer dels locals i de les despeses de consum.

D’altra banda, des de l’ens també es volen introduir noves formes com l’economia verda, que dona lloc a la millora del benestar humà i la igualtat social alhora que redueix els riscos mediambientals.

Un pla global contra els efectes econòmics i socials de la Covid-19

El Pla ApropAMB destinarà 16,6 milions d’euros a finançar actuacions impulsades pels municipis de la metròpolis de Barcelona per tal de lluitar contra els efectes de la covid-19 en l’activitat econòmica i social.

Aquest pla vol reforçar les polítiques socials que ja s’estan duent a terme des dels ajuntaments, que són els encarregats de presentar les iniciatives amb l’acompanyament de l’AMB, que hi aporta el seu expertise.

Calendari dels projectes

L’ApropAMB va ser aprovat el passat 28 de juliol i s’allargarà fins al 30 de juny del 2022, moment en què s’exhaurirà el termini per presentar projectes. Malgrat això, per la naturalesa del pla, destinat a pal·liar els efectes més immediats de la pandèmia, es preveu que bona part dels projectes estiguin aprovats ja a finals d’aquest mateix any.

Així, l’AMB ja hi destinarà 4.150.000 euros aquest mateix 2020, que es completaran amb els  8.300.000 euros previstos per al 2021 i els 4.150.000 euros pressupostats per al 2022.  Actualment ja hi ha 96 projectes presentats pels 35 municipis de l’AMB i es troben en fase d’aprovació.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.