La neteja, en el punt de mira de la gestió municipal

  • L’Ajuntament reconeix la necessitat de millorar el servei
  • Iniciatives veïnals posen l’accent, també, en treballar l’incivisme

Passejar per la Marina és gaudir de barri, de veïns i veïnes prenent cafè a les terrasses dels bars de tota la vida, de gent passejant pels parcs i les places… Però, també, és transitar per carrers descuidats, escombraries vessants, escales brutes, espais deixats i voreres plenes de residus, pixades i excrements.

De fet, el pes que ha guanyat la problemàtica queda reflectida a l’última Enquesta de serveis municipals 2021. La llista de problemes més greus del Districte l’encapçala la inseguretat amb un 27,3%, seguit de la neteja amb un 9,7% i del soroll amb un 7%.

Fem un recorregut per alguns indrets per comprovar de primera mà la llista de llocs que ens faciliten els veïns com a punts crítics.

Amb el pas dels anys, la zona més a tocar amb la muntanya d’El Polvorí s’ha convertit en un dels punts crítics quant a neteja. L’espai que separa els habitatges de la muntanya ha quedat oblidat. Entre el trànsit d’animals i la brutícia que generen, les males herbes i la brossa que la gent llença com si es tractés d’un abocador, entre la qual hi ha mascaretes, bosses de patates i refrescs, la zona ha esdevingut un niu de bactèries i rates que, si més no, espanten els veïns i veïnes.

Un dels carrers més desafortunats, malgrat el seu nom, és el carrer Fortuna i, per descomptat, la Plaça Llorca. Des de la llunyania ja es poden observar els bancs trencats  i la brutícia al terra així com les escales de diversos carrers plenes de pixades i les papereres vessant brossa. A diferència d’altres indrets, en aquesta zona les patrulles de neteja són constants, reconeixen els mateixos veïns, que sí que observen un aigualeig insuficient.

Un cop passada l’escola el Polvorí, s’arriba al Club de Natació Montjuïc, una zona pràcticament desèrtica on hi ha un deteriorament generalitzat. Les poques persones que hi passen són runners agosarats, alumnes que surten de l’escola i cotxes de diverses autoescoles.

Continuant amb la passejada per Montjuïc, el pròxim destí és Can Clos, també és dels barris amb més brutícia. Tot i que l’estiu passat, l’Associació de veïns i veïnes juntament amb l’equip de Districte van informar dels punts més bruts i es va rebre un reforç de neteja, la intervenció no ha estat suficient. El problema tant a Can Clos com a  Eduard Aunós és que en ser barris més perifèrics, la mancança de serveis és generalitzada i calen intervencions integrals i molta feina amb el veïnat, coincideixen els presidents d’ambdues associacions veïnals. 

A Can Clos, la plaça del Mig, l’espai de reunions principal dels veïns i veïnes, es caracteritza per la deixadesa i el mal estat de les voreres. Els contenidors vessen i els carrers son regats d’embolcalls de llaminadures i ampolles de productes diversos. El terra està tacat amb les restes de la diversió nocturna d’algú, precisament a prop de la parada de bus. És evident que l’aigualeig és insuficient. El mateix passa amb el parc infantil, ni tan sol el ser una zona per la canalla el guareix de l’agosarat incivisme.

Davallant, s’arriba al carrer dels Ferrocarrils Catalans i al Passeig de la zona Franca. Dues zones on els serveis de neteja s’observen més constants en ser carrers més transitats i cèntrics. En aquest cas, son els contenidors els que acusen una mala impressió. N’hi ha bastants, però un per un per es pot comprovar com tots vessen ja sigui perquè la brossa no arriba tota al seu lloc o perquè estan tan deteriorats que deixen escapar líquids de l’interior, contínuament, i que s’expandeixen al seu voltant generant males olors. Hi ha moltes bosses d’escombraries a terra, mobles i altres aparells enmig dels carrers que creen un ambient descurat i desendreçat.

El mateix succeeix amb la zona d’Estrelles Altes i el carrer Mare de Déu de Port. Les voreres, les papereres i els carrers tornen a donar la sensació de desarranjament, brutícia i desídia. En aquesta zona però, també s’accentua la gran quantitat d’ excrements dels coloms que hi nien.

En canvi, la zona de la Vinya i de la Bàscula, tot i ser esmentades entre els punts crítics per les entitats, a simple observació es troben en un estat millor, en passar, hi ha camions de la neteja treballant. Potser per això o perquè son espais que queden més guarits, la sensació de netedat en passejar guanya molt.

Altrament, el carrer Alts Forns, malgrat ser una zona entre les més transitades i carregades, dona l’aparença de no ser una de les més prioritzades pels serveis de neteja. Igual que la plaça Marina, situada sobre el mercat.

Es tracta d’un punt de trobada principal al barri de moltes famílies amb canalla. I en aquest sentit, se suposa que hauria de ser un espai net i accessible per a tothom. Bo i conversant amb veïns de la zona, reconeixen que, en general, el manteniment de la plaça és constant, “però no tot el desitjable”. Resulta que sovint, per les nits dels caps de setmana, l’utilitzen grups per fer minibotellots i deixen abundants ampolles i residus de tota mena. Quan passegem, malgrat la neteja integral que se li ha fet un dia abans, continua havent-hi molta brossa, bosses d’escombralls i altres deixalles al terra i a la zona davantera dels contenidors.

En definitiva, a la Marina, tot i ser bastant gran i amb zones urbanísticament obertes, vagis on vagis i preguntis a qui preguntis, el qüestionament dels serveis de neteja hi és present. Alhora, però tothom és conscient que la problemàtica no rau només en la manca de constància i l’eficiència dels serveis de neteja. Hi ha consciència que contribueixen molt, també, les males pràctiques d’alguns grups, el poc sentit de comunitat pel que fa a la cura del mobiliari urbà, i l’incivisme estès per molts sectors del barri i de la ciutat.

L’eficiència i qualitat dels serveis de neteja és un tema recurrent en tots els mandats municipals i aquesta no és la primera ni serà l’última vegada que els veïns i veïnes la qüestionin. Professionals tècnics i responsables polítics hauran d’aplicar-s’hi més. Però la responsabilitat ens ha d’apel·lar a tots i totes a ser conscients que, aquests espais són els llocs on residim i fem vida els veïns i veïnes, cadascú de nosaltres i els nostres infants i també haurem de posar-nos-hi. I és que, al cap i a la fi, qui no gaudeix del seu carrer i el seu barri net? 

Punts crítics de la neteja assenyalats per associacions i entitats veïnals 

Si bé és cert que el tema de la neteja és un reclam constant i estès a tot el barri, i a tota la ciutat, hi ha zones i punts concrets que es troben en pitjor estat pel que fa a brutícia i deixadesa. És per això que hem preguntat a les associacions i entitats del barri de la Marina quins són els carrers i espais que consideren més bruts, és a dir, aquelles zones que, dia sí dia també, solen estar descuidades.

Hem consultat la Rosalia Fernández, de l’Associació de veïns i veïnes de Can Clos; en Manel Coronado, de l’Associació de Cases Barates; en Pedro Sánchez, del Polvorí; la Toñy Fernández, del centre cultural Estrelles Altes; el Kiko Rubio, de l’Associació de veïns de la Vinya; l’Abdó Florencio, de la Coordinadora d’Associacions de Veïns i Comerciants, i l’Elena Garcia, de l’ Unió d’Entitats de la Marina.

En aquesta llista apareixen tots els punts assenyalats com a crítics arreu del barri:

  • Al Polvorí, la zona propera a la muntanya, el carrer Fortuny i la plaça Llorca
  • Trams més transitats del Passeig de la Zona franca i el carrer Alts Forns
  • Cases Barates, tant els carrers com els jardins
  • Els carrers Ferrocarrils Catalans i Mineria
  • Els carrers del barri de Plus Ultra.
  • Les places interiors dels edificis d’Estrelles Altes.
  • El carrer Mare de Déu de Port- Zona de la Vinya i la Bàscula
  • La plaça Marina
  • El camí de la Bòvila i el camí del darrere de l’escola Can Clos
  • El carrer marbre, el pont i el parc infantil de la plaça Mig de Can Clos amb Pedrera del Mussol.
  • Entorns del Club Natació Montjuic
  • Can Sabater
  • En general, manca manteniment en tots els parcs, les voreres i les clavegueres.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.