La plataforma Stop Mare Mortum es manifesta contra la reobertura del CIE de la Zona Franca

Foto: Albert Aguilar

Text: Alejandro Flores

La Covid-19 va obligar a evacuar els gairebé 40 migrants que estaven al CIE de la Zona Franca a causa del decret de l’estat d’alarma. Ara que el confinament decretat s’ha exhaurit, la plataforma ciutadana Stop Mare Mortum denuncia que l’estat espanyol té la intenció de reobrir el Centre d’Internament d’Estrangers del Districte de Sants Montjuïc, situat al Carrer E del Polígon Industrial de la Zona Franca.

La plataforma ho ha denunciat convocant una manifestació aquest dimecres a la Plaça de Sants, tot respectant les distàncies de seguretat entre persones i portant mascareta, tal com indiquen al seu manifest. “Tota persona té dret a la vida, a la llibertat i a la seguretat”, indica l’article 3 de la Declaració Universal de Drets Humans. Amb aquest principi com a idea força, moltes plataformes han denunciat uns centres d’internament que han generat multitud de polèmiques al llarg del temps.

“És inimaginable el que està patint aquesta gent, i és per aquesta raó que volem que es tanquin els CIE’s definitivament”, demana l’Antoni Piñeiro, membre d’Stop Mare Mortum. La plataforma porta denunciant molt de temps les condicions de l’actual llei d’estrangeria a Espanya, i els CIE’s són un element clau per entendre el seu funcionament. “La majoria de persones internes en aquests centres no han comés cap delicte”, explica la Nati, membre de la plataforma.

Els CIE’s són espais no penitenciaris on s’ingressen, de manera cautelar, estrangers que estan pendents d’una ordre judicial d’expulsió al seu país d’origen. Aquests espais han estat notícia tant per les condicions de vida dels interns, semblants a les que es donen en un centre penitenciari, com pel tracte que hi han rebut alguns d’ells.

Ara fa 8 anys que Idrissa Diallo, un jove guineà, va morir de defalliment en aquest CIE de la Zona Franca per, suposadament, no haver rebut a temps tractament mèdic per a una malaltia que patia, malgrat que s’indicava que havia mort per causes naturals. El cas de la Samba Martine també va ser molt polèmic, ja que va morir al CIE d’Aluche sense haver rebut tractament mèdic per al VIH, malgrat que el metge va testificar que no sabia que era portadora del virus.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.