Joves gitanos participen d’una xerrada sobre la importància de l’educació per aconseguir l’èxit professional

Redacció i fotografies: Vanesa Alemán

La Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya (FAGiC), conjuntament amb diferents universitats europees, han posat en marxa el projecte “Story-S” el qual, lluita contra la discriminació i els estereotips que viu constantment el poble gitano. Sobretot se centra a conscienciar als joves gitanos de la necessitat d’estudiar i la importància de lluitar per un futur professional estable. Precisament, l’educació és un dels àmbits socials on més discriminació pateix aquest poble a causa dels estereotips falsos adquirits socialment. A més a més, normalment, no tenen cap referent que els guiï a la seva vida estudiantil. “Story-S” dona als joves l’oportunitat d’informar-se i estudiar per aconseguir un futur professional estable gràcies als deu mentors gitanos que tenen a la seva disposició, els quan han aconseguit el seu propòsit: un treball digne a partir dels estudis.

El projecte es va presentar ahir al matí, dia 19 de juny, a la Casa del Rellotge davant la presència de més d’una vintena de joves gitanos. Primerament, l’Annabel Carballo, coordinadora tècnica de projectes europeus a la FAGiC, ha donat la benvinguda a tots els assistents per, a continuació, incitar-los a que s’aixequessin i miressin uns cartells amb diverses fotos i missatges que hi havia al final de la sala. Els cartells mostraven les fotos de nou joves gitanos amb frases com “Palabra de Gitano o Los Gipsy Kings no me representan. No generalices” o “Busca a los gitanos y gitanas estudiantes. Estudiar no te hace menos gitano”. Després, els joves han compartit les seves impressions respecte als cartells. Tots han coincidit que “els jutgen sense conèixer-los” i que “aquest tipus de programes de televisió no els representen”.

A continuació, ha començat a explicar la seva vivència en Rafael Fernández, actualment, conductor d’autobusos a l’AMB. De la mateixa forma, ha explicat a tots els joves la importància d’estudiar per tenir un futur professional bo. Com molt joves, ell va deixar l’ESO davant les dificultats que suposava el fet de no tenir un referent que el guies i l’ajudés. No obstant això, amb els anys, va aconseguir treure’s l’ESO i fer l’accés a la universitat per a majors de 25 anys. També, ha animat a tots els joves a no rendir-se i aconseguir un treball digne, no qualsevol treball. “És a partir de l’educació que podem trencar aquesta imatge tan dolenta que es té de nosaltres i del nostre poble. Podem estudiar igual que tothom” va aclarir en Rafael.

Tot seguit, també va explicar la seva experiència la Noemí Fernández, actualment, llicenciada en dret i coordinadora del servei de mediació i assessorament jurídic a la FAGiC. En el seu cas, els seus pares sempre li van donar suport perquè estudies. No obstant això, la resta de la seva família no ho veia amb bons ulls. Va saber compaginar a la perfecció els seus estudis amb els seus valors gitanos. “El meu pare no veia bé que jo fes un treball amb un noi paio. Per aquest motiu, abans de res, li vaig presentar a tots els meus amics perquè els conegués” va explicar la Noemí. També, va indicar que ella no se sent “menys gitana” només pel fer d’haver estudiat, tot el contrari, se sent més orgullosa que mai veient que gràcies als seus estudis i al seu treball està ajudant al seu poble. En tot moment, la Noemí va animar als joves a estudiar, a buscar a un mentor que els ajudi i fer-los veure que, cada cop, més gitanos decideixen entrar a la universitat amb un únic objectiu: complir el seu somni i trobar una feina estable amb la qual puguin viure tranquils.

La xerrada va finalitzar amb un pica-pica on els joves van poder intercanviar impressions. Molts d’ells van declarar que efectivament volen tenir un futur i aconseguir fer-se mecànics o professors. Volen lluitar contra els estereotips i demostrar a la societat que poden ocupar feines de qualitat igual que la resta de persones.

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.