Cuidar-se per prevenir

Woman drinking water

Mantenir hàbits com menjar sa i fer exercici és invertir en qualitat de vida

Amb l’augment de l’esperança de vida, l’avanç clínic, i en  moltes ocasions també hàbits de vida incorrectes com és , l’absència d’activitat física o no mantenir una dieta equilibrada, afavoreixen l’aparició de malalties cròniques com poden ser la Diabetis, La Hipertensió, tenir colesterol elevat. Però també el fet de realitzar dietes poc adequades, no disposar d’un hàbit d’activitat física per les persones que ja les pateixen fa que aquestes malalties provoquin complicacions que a la llarga disminueix  la seva  qualitat de vida.

Per tant, és molt important cuidar-se per prevenir l’aparició si no les tenim o evitar que aparegui qualsevol complicació en el cas que ja estiguin instaurades.

El confinament ens ha paralitzat en molts aspectes i també en el tenir cura d’aquestes malalties, a molts ens ha ensenyat que hem de continuar cuidant-nos i que deixar de fer-ho pot tenir conseqüències negatives tant en la nostra salut, com en la nostra qualitat de vida e independència.

 I ens preguntem  com  fer-ho ?

El primer pas, i el més important, és saber si tenim una malaltia crònica, conèixer quins son els símptomes que indicarien que m’estic descompensat i pels quals he de contactar amb la meva infermera o metgessa.

Com m’alimento? menjo fruita i verdura diàriament, asseguro que ens els àpats esta present algun d’aquest aliments per assegurar que faig 5 racions/dia entre las dos. Prenc làctics diàriament, asseguro llegums de dos a tres cops/setmana , limito les carns vermelles de forma esporàdica, escullo preferiblement la carn blanca com el pollastre, el gall d’indi, conill. Peix blanc i blau, asseguro menjar-ne almenys tres o quatre vegades a la setmana. Pel que fa l’arròs, la pasta, el pa, els cereals en general procuro que siguin integrals i en petita quantitat els que repetim en cada àpat del dia. Prenc aigua suficient?  Asseguro de sis a vuit gots/dia.

Quina activitat física realitzo? Surto cada dia a caminar, no compte anar a fer les compres! , Pujo escales sempre que tinc ocasió en lloc d’utilitzar l’ascensor. En casa, procuro aixecar-me cada hora i fer passejos per casa. Faig exercicis, tipus “sodokus” , “crucigrames”, “sopa de lletres”,….. per mantenir el cervell actiu, i finalment, em preocupo del meu benestar mental.

Infermeria La Marina

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.