Toni Ayala i Llum Ferrero guardonats amb el Premi Nacional Lluís Companys

Text: Andrea Bello; Fotografia: Josep Vicens i Andrea Bello 

Els organitzadors, Esquerra Republicana de Catalunya a Sants-Montjuïc, han escollit la sala Pepita Casanellas per l’entrega dels Premis Nacionals Lluís Companys, celebrada el passat 25 d’octubre.

L’edició d’enguany és la primera que surt del seu escenari tradicional al barri de Sants per celebrar l’acte a La Marina. El representant d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, l’Ernest Maragall, explicava que amb això “Esquerra vol fer una afirmació, aquí estem!, i també vol reconèixer i enviar un missatge de voluntat d’entendre, de compartir i de treballar per La Marina”.

Aquest premi reconeix l’activitat pública de personalitats d’àmbits molt diversos bo i honorant-los amb el record de la figura de Lluís Companys. En paraules d’en Maragall, “atorgant aquest premi, els militants reconeixeu aquelles persones que, com ara el president Companys, aporten un valor afegit a la societat catalana amb la seva actuació”.

La primera en recollir el guardó va ser la atleta i actual diputada al Parlament Núria Picas, que va aprofitar l’oportunitat per recordar la figura d’en Companys i el seu anhel per la llibertat catalana, per la qual actualment hom segueix lluitant.

 

Va agafar el relleu el fotoperiodista Jordi Borràs, bo i recitant un poema propi on descriu de primera mà la reacció a la sentència al carrer d’uns joves que han perdut la por, i va dedicar el premi “als que ens precediren en la lluita, a tots nosaltres que treballem per la llibertat de la terra, i als petits, als que vindrán, i que un dia o altre lluitaran. Ho femper vosaltres, el futur és vostre”.

El següents guardonats van ser el grup musical Doctor Prats, que no van poder assistir a l’acte a causa d’una actuació. Tanmateix, el seu portaveu, l’Albert Salvat, va recollir el premi en el seu nom: “amb Doctor Prats seguirem lluitant des de dalt dels escenaris per una terra lliure, antifeixista i feminista”.

 

 

El moment més emotiu va arribar amb el reconeixement als veïns de La Marina i activistes de la Flama del Canigó, Llum Ferrero i Toni Ayala, els quals van voler compartir el premi amb la família, amics i veïns de La Marina, barri al qual li van donar nom. En acabat el seu discurs, van rebre una gran ovació del públic.

Per últim, l’associació sense ànim de lucre Integrasons, va rebre el guardó per la seva tasca d‘inclusió social a través d‘activitats musicals. Han explicat que un premi tant important els arriba en un moment clau per donar força a l’associació per tirar endavant.

 

L’acte va concloure amb la lectura del llistat de “tots aquells que avui no poden ser aquí” a càrrec dels consellers d’Esquerra al districte de Sants-Montjuïc, on es van incloure els presos polítics, exiliats i els detinguts en aquestes darreres setmanes, i amb el cant dels Segadors.

L’Ernest Maragall ha assegurat a aquest diari, La Marina, que es repetiran actes com aquest al barri, amb voluntat de “treballar i tirar endavant el nostre programa, amb idees, ganes de canvi i ambicions que s’han de dur a terme a La Marina” perquè ERC vol “ajudar a canviar la realitat per cobrir les necessitats i interessos de tota una població, que mereix més a nivell equipaments, comunicació i moltes més coses”.

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.