“Per mi la robòtica és un moment en què aprendre sobre tecnologia i a treballar en equip, ajudant-nos entre tots i totes.”
A.W.S.
“L’assignatura de robòtica és un espai on podem aprendre a programar i passar-ho bé alhora. A més, també podem fer vincles més forts amb els companys i companyes.”
P.J.P.
Vivim en un món que canvia a gran velocitat. La tecnologia, vulguem o no, forma part de la nostra vida quotidiana, i l’escola té el repte d’integrar-la amb una mirada educativa. Avui més que mai, és imprescindible oferir als infants eines que els ajudin a entendre el món que els envolta. Una d’aquestes eines és la robòtica educativa, que treballem a l’escola de diferents maneres, juntament amb la programació i el pensament computacional.
A través de materials com el Bee-bot (un petit robot en forma d’abella), el robot Edison o aplicacions com Scratch Jr., l’alumnat fa les seves primeres passes en el món de la programació. Però no tot gira al voltant de pantalles: també plantegem activitats “offline”, on, sense cap dispositiu electrònic, els infants aprenen a seqüenciar accions, descompondre problemes i aplicar estratègies per assolir objectius.
Tot això forma part del pensament computacional, una manera d’organitzar idees i resoldre problemes que serà clau en el seu futur personal i professional. El més important és que aquestes activitats es presenten com un repte: quan programen un robot perquè arribi a un punt concret, no només treballen tecnologia. També practiquen la lògica, la paciència, la perseverança, la tolerància a la frustració i, sobretot, el treball cooperatiu.
A l’aula, resolem aquests reptes en equip, aprenent a escoltar i a prendre decisions plegats. Aquestes propostes responen als interessos dels infants i a les necessitats del món actual. Els nens i nenes d’avui són curiosos, creatius i digitals, i l’escola ha d’estar a l’alçada. Per això, el professorat reflexiona constantment sobre com portar a l’aula metodologies actives, significatives i motivadores.
L’escola és un espai viu que evoluciona amb la societat. Amb la mirada posada en oferir una educació pública de qualitat, propera i compromesa amb el futur dels infants, continuem avançant.
Com deia Galeano: “Molta gent petita, en llocs petits, fent coses petites, poden canviar el món.”
Juan Lirio, profe de l’escola Pau Vila