Pasolini a La Marina-Zona Franca

Juan Bibian

A la Expo “Pasolini-Roma” el 2012 al MACBA del Raval, vam poder comprovar com d’implicat estava en la defensa de les llengües minoritàries, de forma prioritària el català, el poeta –cineasta de Bolonya. Recordant al mateix temps, un llibre seu de 1947 “Fiori di poeti catalani” escrit en fiulià, idioma de la seva mare provenint del Nord d’Itàlia.

A part d’aquest tema lingüístic el cineasta va ser un compromès lluitador social, sempre amb els més desprotegits. Queda clar en especial en seus dos primers films: “Mamma Roma”(1962) i “Accatone”(1961) amb influències del mestre del neorealisme, Roberto Rosellini.

Què va fer i què va visitar als nostres barris? El cert és que en un dels seus viatges a Barcelona va estar amb José Agustín Goytisolo i Salvador Clotet al Cementeri de Montjuïc i prop de les barraques de Can Valero i Can Tunis el 1967, o potser en elles…

Potser va conèixer Paco Candel, amb el qual tenia vincles en comú a part de les seves creacions literàries, com era la seva implicació en les causes dels més desafavorits. Chi lo sa!.

El cas és que l’il·lustre visitant es va passejar i es va interessar pel nostre molt oblidat barri, per “Donde la ciudad cambia su nombre”, no anem sobrats de visitants d’etiqueta, de tot això en deixem constància orgullosos de què així fos. Gracies!

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.