Ens ha deixat un líder veïnal compromès

El passat 24 de juny ens va deixar Basilio González, mestre i el líder veïnal per excel·lència que va ser d’aquest barri -aleshores anomenat Zona Franca-, avui la Marina. Va ser capdavanter en les lluites per aconseguir la millora de vida en un barri creixent pels moviments especulatius que seguiren la desaparició del teixit industrial. Envoltat d’un gran equip, com a president de l’AVV de Nuestra Señora de Port creada el 1971, va encapçalar les lluites i les negociacions amb les administracions, amb fermesa i convicció, per la modificació dels plans urbanístics i per la dotació d’equipaments. Sempre en primera fila, va patir els cops de la Fuerza Pública Armada i el pas pel tribunal militar, en el cas dels talls de la via del tren de la potassa. Mai va acovardir-se davant les dificultats i va saber defensar sempre amb determinació tot allò que afavoria els interessos de la gent del barri davant dels polítics i els tècnics de l’administració.

Voldria recordar les seves paraules escrites a l’ocasió de l’homenatge a un dels membres d’aquella AVV.

“En los barrios de Zona Franca, a los que he dedicado, intensamente, muchos años de mi vida,  he conocido a muchísimas  personas con las que, hemos hecho  muchas cosas importantes y que, si no fuera por ellas, nunca habrían sido como son ahora: Can Farrero, Can Sabaté, La Báscula, la Biblioteca… por citar algunas.

Y, a lo largo de esos años, algunas de esas personas, muy especiales, que no necesitan criticar para ser alguien, que se entregan sin esperar recompensa, que hacen la historia pero que no la escriben, porque, alguien se aprovechará de su trabajo para escribirla, sin hablar de ellas, se han colocado en mi  corazón y ahí se  han quedan para siempre:
Maín, Jonás, Rafael, Loscos, Segunda, Dori, Pilarín, Montserrat, Chemari, López, Esteve, Pedrosa, Joaquín, Felipe González, Terradellas, el Púa… y muchísimas más, … ¡Lástima que algunas ya no estén entre nosotros!

He trabajado con estas personas y ellas conmigo y me siento orgulloso de todas ellas. No importa que la historia no hable de nosotros”.

En algunes ocasions,  quan desapareix alguna d’aquestes persones de gran vàlua, se l’oblida i van sorgint “activistes” que ocupen el seu lloc i, sense cap escrúpol, s’atribueixen el seu paper.

Aquesta tasca i lluita veïnal ha quedat testimoniada i recollida llarga i detalladament, a la premsa, al butlletí Los Vecinos editat per l’AVV de Ntra Señora de Port i als dos llibres que ens ha deixat Basilio: Historia de un barrio que vive y lucha. Nuestra Señora de Port- Zona Franca.1979 i Así se transforma un barrio. Zona Franca. Ajuntament de Barcelona. 1991.

No podem oblidar qui veritablement va lluitar per aquest barri i per la seva gent en uns moments tan difícils, qui va donar a molts el seu ajut desinteressat. Guardem-lo per sempre a la nostra memòria, a la memòria de la Marina.

Oriol Granados

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.