EDITORIAL l Nou curs polític

https://www.forges.com/
https://www.forges.com/

Agost no ha estat gens tranquil informativament parlant, i tot indica que en la política hi ha coordenades de fons que s’estan movent o estan en disputa. El soroll que l’extrema dreta exerceix de manera permanent per enfangar qualsevol debat busca fer-se amb la por i el descontentament creixent per la incertesa que genera la complexitat social i econòmica. A més, una inusual i extravagant elit tecnològica, amb Elon Musk com a icona, declara obertament el seu pensament ultra i facilita l’altaveu de les xarxes socials als grups més extrems. Un fenomen que ha repercutit decididament en els últims aldarulls del Regne Unit i els anteriors intents de presa de les seus dels parlaments a EUA i el Brasil, respectivament.

Hi ha coordenades de fons que s’estan movent o estan en disputa. Europa és atenta a com es resol l’elecció presidencial als EUA entre Kamala Harris i Donald Trump, ja que influirà de manera important, i més en un context en què els partits de l’arc parlamentari, contesa rere contesa, intenten barrar el pas a l’extrema dreta, que ara demostra estar lluny d’haver tocat sostre. Havíem tingut l’ensurt francès, però Macron, i amb ell tots els Macrons europeus, que n’hi ha uns quants, continuen sense reconèixer per què som on som. Massa entretinguts en bombolles, massa prepotents, i mancats de canals i cables que els aterrin a la realitat i els connectin amb el sentir social.

A les democràcies occidentals els convé plantejar alternatives, plans i projectes escalonats i seriosos que reverteixin l’esgarrifosa desigualtat i redirigeixin la pressió fiscal cap a les grans finances i empreses. És important obrir aquest debat. De fet, és incomprensible l’absoluta manca d’ambició per repercutir en una distribució més justa del patiment social via impostos, i encara més, del que vindrà si Putin i Zelenski continuen enrocats en no parar la guerra, ja que els efectes per la resta de països també continuaran. I de quina manera!

Un exemple claríssim de la necessitat de polítiques ambicioses, amb plantejaments i escenaris estudiats, és l’abordatge de la immigració. Ara són els sectors econòmics els que han sortit en la seva defensa. Resulta que la contribució a les pensions dels estrangers que resideixen ja supera el 13%, el que significa gairebé un mes i mig de pensions al país. I la tendència és que vagi en augment. És a dir, entre les condicions que ofereixen aquests sectors, dolentes, i l’envelliment poblacional del continent europeu, el sistema necessita mà d’obra, i si és barata millor, diguem-ho tot. Altrament, pot tornar-se insolvent per mantenir la dinàmica econòmica.

Entretant, en l’àmbit català cal saludar la tornada a una certa normalitat a la Generalitat de Catalunya. És important insistir a crear les bases per a un marc d’enteniment i acords -i desacords–. Però atenent a algun mètode que permeti avançar en els debats oberts fa molt de temps i que continuen reclamant respostes. Ni el govern central ni el govern local poden ignorar el cansament social que hi ha a Catalunya. I el fet que, si la població percep que s’insisteix en el que fa temps que es qüestiona, la factura la pagaran tots els partits democràtics en benefici d’opcions extremes o de més desafecció política.

Insistim, cal observar i prendre nota del resultat a Alemanya i de tot el procés francès i italià. La complexitat no pot ser una excusa per la inacció o per insistir en plantejaments que ja no convencen la majoria social. La societat reclama una veritable regeneració democràtica de la classe política, que s’obri, assumeixi riscos i explori vies que ens permetin uns mínims equilibris econòmics, ambients i socials. Tant de bo aquest nou curs sigui l’inici de tot això.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.