Sobre l’Onze de Setembre

Sota el lema “Catalunya, nou estat d’Europa” un milió i mig de catalans omplien els carrers de Barcelona ara fa un any. Aquella massiva manifestació va accelerar el procés cap a la independència amb la convocatòria d’unes eleccions que dibuixaven un nou escenari polític. 365 dies després, el proper 11 de Setembre, una nova convocatòria de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) vol tornar a omplir l’espai públic, en aquest cas de tot Catalunya, amb una cadena humana que serveixi per “fer via” cap a la independència. L’anomenada “Via Catalana” s’entendrà al llarg dels 400 quilòmetres del litoral català i ja són 350.000 persones (segons dades de l’ANC) les que han decidit sumar-se al moviment.

Evidentment el nostre Districte no és aliè a aquesta realitat. Des de Sants-Montjuïc x la Independència (assemblea territorial de l’ANC als nostres barris) ja fa més de dos anys que treballen per, segons declaren al seu web,  “forjar una Catalunya lliure, justa i avançada”.  Així, en motiu de la Diada Nacional de l’Onze de Setembre, tornaran a sortir al carrer, instal·lant paradetes informatives a diferents punts del territori.

Particularment, pel que fa a la Marina, ja fa a alguns mesos que SMxI ha intensificat les seves accions. I és que, si ens remetem els resultats de les darreres eleccions al Parlament, la opció independentista no és majoritària als nostres barris.

Tot i així, si observem els balcons de les nostres places i carrers -no només aquests dies, sinó durant tot l’any- podem veure penjades banderes estelades que anys enrere difícilment trobàvem.  Què ha canviat en aquest temps?

Donar una resposta no és fàcil. I és que les raons per les quals podem sentir més o menys simpatia cap a la independència són molt diverses. Hi ha qui vol un nou estat català per sentiment i dignitat, hi ha qui ho vol perquè creu que serà el més beneficiós des del punt de vista econòmic i social. L’actual situació de crisi, les incendiàries declaracions que sovint venen des de Madrid…

Ho dèiem, aclarir-ne els motius no és fàcil. Tampoc és el que pretén aquest editorial. El que no podem permetre és la criminalització d’un moviment popular, sorgit de la societat civil i format per veïns i veïnes, que senzillament el que volen és expressar pacíficament una voluntat. I és que, si no ho poden fer a les urnes (és de jutjat de guàrdia que no es pugui convocar una consulta democràtica dins d’una democràcia) ho hauran de fer al carrer.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.