D’Albarca a la cartoixa d’Escaladei

Arribada a Escaladei

Tretzena etapa de #LaTravessa, pel Rubén Cruz.

Avui ens mourem per la comarca del Priorat, sense sortir-ne.

Albarca és un petit poble que forma part del terme municipal de Cornudella de Montsant ─una extensa vall envoltada de muntanyes─ i inclós en el Parc Natural de la Serra de Montsant, a la comarca del Priorat. És punt de partida perquè els excursionistes pugin a la muntanya.

Albarca i la serra de Montsant

A la serralada, el nom de ‘muntanya santa’ li ve dels nombrosos eremites (religiosos i solitaris en un lloc erm) que hi vivien a l’edat mitjana.

Per la Mare de Déu d’agost, el poble celebra la seva recuperada festa major amb una tradicional tirada de bitlles i l’aplec de la Mare de Déu de Montsant, el dia 17. I seguint un antic vot, es conserva el costum d’anar a l’ermita de la Mare de Déu de Montsant per Sant Jordi. Aneu a saber si va empaitar el drac per aquestes contrades aspres abans de donar-li mort al portal de la muralla de Montblanc…

Museu de la Fassina Balanyà de l’Espluga de Francolí

Al 1845, el Diccionario geográficodiu de Cornudella que «és en una fondalada, combatut pels vents de ponent; […] el terme és de qualitat mitjana, quasi tot muntanyós, fertilitzat per dues rieres bastant cabaloses […] produeix blat, ametlles, figues i vi. Hi ha una mica de bestiar, caça i pesca. La indústria es redueix a una fassina d’aiguardent.»

Va ser territori carlí, a les guerres civils del segle xix. Un veí de Cornudella va iniciar la insurrecció coneguda com la guerra dels Malcontents o “del rei cap per avall”, perquè rebutjaven la col·laboració de destacats liberals al govern absolutista de Ferran VII. Els revoltats batien tota la comarca al crit de “Religió, Rei absolut, Inquisició i guerra als Sectaris”.

Més endavant, durant la postguerra del segle XX, va ser zona de maquis que prosseguien la lluita antifranquista.

Actualment hi ha 6 cellers embotelladors de vins de la D.O. Montsant, alguns dedicats a l’exportació

Brivalls de Cornudella són l’única colla castellera  del Priorat. Va existir a Cornudella entre 1976 i 1985, i s’ha tornat a fundar el 2012.

Els Brivalls de Cornudella a Siurana, promocionant la comarca del Priorat per a L’Agència Catalana de Turisme (2014).

Escaladei avui és un poble agregat a la vila de la Morera de Montsant, però el nucli originari fou la conreria del monestir cartoixà de Santa Maria d’Scala Dei, des d’on el germà conreador dirigia els treballadors, monjos o no, que tenien cura dels cellers, ramats i camps de conreu diversos.

Aquesta va ser la primera cartoixa a tota la península, fundada al segle XII pel rei Alfons el Cast. I va ser ocupada ininterrompudament fins que el 1835 van ser desamortitzat el cenobi i exclaustrats els monjos.

Diu la brama que els monjos enviats a triar el lloc adient on aixecar la cartoixa trobaren un pastor que els explicà com uns àngels pujaven al cel per una escala a prop d’on pasturaven els ramats. Hi van construir un santuari, origen de la cartoixa el nom de la qual significa “escala cap a Déu”..

La cartoixa va quedar molt malmesa, espanyats els panys dels murs pel saqueig dels pagesos de la zona i reutilitzades les seves pedres arreu. Si als boscos de Poblet els veïns talaven els arbres, a Scala-Dei s’emportaven els rocs a la faixa quan la cartoixa romania deshabitada…

El 1990 les tres famílies propietàries en van fer donació a la Generalitat, qui va declarar la cartoixa Bé Cultural d’Interès Nacional i va projectar un pla de consolidació i restauració que permet visitar-lo des del 1998.

Entrada a la cartoixa d’Escaladei

És diu que un monjo cartoixà va popularitzar en aquestes contrades el menjar blanc o sopada, una crema d’ametlles que permet respectar la prohibició de menjar carn durant la Quaresma.

Ací trobareu la recepta d’aquest humil i nutritiu aliment.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.