El bon samarità és el pres Cuixart, no el cardenal Omella

1.- Jordi Cuixart (pres polític català i president d’Omnium) i Joan Josep Omella (cardenal arquebisbe de Barcelona i president de la Conferencia Episcopal Española) podrien reunir-se i parlar sobre una de les paràboles explicades per Jesús, la coneguda com la del bon samarità (Lluc 10, 25-37).

2.- Un home va caure en mans d’uns bandolers que l’apallissaren deixant-lo mig mort. Un sacerdot baixava per aquell camí, veié l’home malferit i passà de llarg. Un levita va fer el mateix. “Però un samarità que anava de viatge va arribar prop d’aquell home, el veié i se’n compadí. S’hi acostà, li amorosí les ferides amb oli i vi i les hi embenà. Després el pujà a la seva pròpia cavalcadura, el dugué a l’hostal i se’n va ocupar”. La denuncia de Jesús és forta. El sacerdot i el levita estaven al servei del santuari i de l’altar però tanquen els ulls a la humanitat adolorida. També cal deixar constància que la persona que es comporta amb humanitat és un samarità, grup minoritari que mantenia una mala relació amb els jueus.

3.- Avui hi ha catalans malferits pel règim espanyol com els presos, exiliats i perseguits polítics, persones demòcrates i pacífiques. Alguns exiliats i presos es consideren cristians per fe o, com a mínim, per cultura. Com ara Carles Puigdemont, Toni Comín, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Sánchez, Oriol Junqueras i Jordi Cuixart.

4.- Jordi Cuixart està casat amb la periodista Txell Bonet en una cerimònia civil però la parella Cuixart / Bonet va voler casar-se en una íntima cerimònia catòlica en el centre penitenciari. Hi hagué tres celebrants:  Joan Prat (sacerdot de la presó), i els seus amics mossèn Jordi Carreter i Manuel Pousa (Pare Manel,) que va morir el passat 9 de setembre. Cuixart ha estat protagonista d’un episodi que ha provocat polèmica. Va assistir a la presa de possessió del president Pere Aragonés on també hi era Miquel Iceta. El pres i el carceller. Cuixart, que es partidari de l’amnistia i no només dels indults, es va apropar al ministre Iceta, del PSOE del repressor 155, per abraçar-lo. L’abraçada és un gest que pot costar d’entendre però que mostra l’altura ètica i cívica de Cuixart i de l’independentisme català que contrasta amb l’actuació repressiva i deshumanitzadora de l’annexionisme espanyol. Cuixart explica que la seva abraçada mostra la voluntat de l’independentisme a favor de la convivència lliure i democràtica, i el rebuig a l’odi, el rancor i el feixisme.

5. Jordi Cuixart actua com el bon samarità. ¿I el cardenal arquebisbe Joan Josep Omella? No consta que hagi abraçat a cap pres ni a cap exiliat. El president de l’episcopat espanyol veu els presos i exiliats catalans malferits però passa de llarg com el sacerdot i el levita de la paràbola varen fer amb l’home atacat per bandolers.

Oriol Domingo. Article publicat al seu lloc web Avantguarda.cat el 28 de maig del 2021, i ara compartit amb La Marina

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.