L’art de negar

Text: Pau Espí

Una figura que ha agafat molta força darrerament, ha estat la dels negacionistes. Però, què vol dir ser negacionista? Doncs bé, segons la RAE, els negacionistes són aquells que tenen “una actitud que consisteix en la negació de determinades realitats i fets històrics o naturals rellevants.” És a dir, un negacionista és aquella persona que decideix negar una realitat o uns fets històrics a partir de certes teories conspiratives o d’informació que, normalment, no són del tot verídiques.

I vosaltres us preguntareu, i què és el que neguen aquests individus? Doncs, encara que sembli impossible, neguen qualsevol cosa que us pugueu imaginar.

Bé, potser aquí m’he excedit un xic, però us asseguro que no m’he equivocat tant. Us demano, que per entendre bé el que ara us explicaré, us feu un mapa mental. Imagineu-vos que sou en un IKEA, davant d’un passadís gegant ple de prestatgeries molt semblants, però no iguals. Cada prestatge representa un grup de negacionistes: Podeu veure els negacionistes del canvi climàtic: aquests ja se’ls estan esgotant els arguments, però segueixen sense rendir-se. Al seu costat, trobem els negacionistes de la Covid: aquests són els de la nova generació. Falsifiquen dades i les interpreten com millor els convé, tot i que això ho fan tots els models de negacionistes. I estan just a sobre dels negacionistes de la vacuna de la covid: que són aquells que diuen que la vacuna ens posarà un xip per controlar-nos, i saber quan i a on anem a comprar el pa. Que aquests estan al costat dels negacionistes de totes les vacunes: ells pateixen la malaltia de negar-ho tot i per desgràcia no té vacuna, i si en tingués, tampoc se la voldrien pas posar. I encara n’hi ha molts més! A la dreta de tot, trobem els negacionistes de les eleccions dels Estats Units (també coneguts com a fanàtics de Trump), just al seu costat podem veure els negacionistes del 5G (són aquests que diuen que les ones electromagnètiques ens mataran), i a sota seu hi ha un grup petit de negacionistes, que són aquells qui neguen la neu del temporal Filomena. Perquè sí. Suposo que molts ja heu vist un vídeo que corre per les xarxes, en què una dona madrilenya crema neu de la seva terrassa i diu que aquesta està feta de plàstic i que ha estat el govern qui l’ha enviat. 

Lamentablement, això que us explico és cert, encara no m’he begut del tot l’enteniment, i us demano que, si sou de les persones que no heu vist el vídeo del qual parlo, no el mireu. Dediqueu els dos minuts que dura el vídeo a mirar per la finestra i haureu sigut més productius que els que hem caigut en la temptació de la ignorància veient-lo. Perquè, ja posats, si voleu estar dos minuts escoltant bajanades, poseu un míting de Vox o, senzillament, sintonitzeu sense parar Tele5, amb respecte per tothom.

Com heu pogut veure, de negacionistes n’hi ha molts i de variats. N’hi ha per tots els colors i cada grup defensa una ximpleria diferent, però tots comparteixen una mateixa afició: Negar. La realitat els resulta impossible, i no és incomprensible ja que aquesta requereix un exercici d’intel·ligència i serenitat que molts no volen fer.

Caldrà anar amb compte, cada cop els negacionistes s’estenen més i més ràpid, i ja no tenen aturador. A cada prova refutada que els presentes, ells t’exposen una excusa que sembla ideada per un nen de cinc anys. Tota precaució és poca, aquesta és la veritable pandèmia amb què estem lluitant aquests darrers anys, i per desgràcia, no sembla que hàgim de trobar una vacuna d’aquí poc. 

La pandèmia dels negacionistes.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.