L’acomodador: La Trinchera infinita

Presentació de La Trinchera infinita

Durant el confinament s’ha parlat de l’efecte “Finestra indiscreta”, recordant el  gran film de Hitchcock . Ara toca fer-ho del que hem de començar a nomenar  efecte “Trinxera infinita”.

  • Que no , que no surto . Aquí no s’hi està tant malament.

Diu en un moment del film el protagonista de la història , un gran Antonio de la Torre que al costat de Belén Cuesta , la seva abnegada  i còmplice esposa , varen obtenir dos Goya, més que merescuts, en aquesta obra  del trio de directors bascos: Goenaga, Arregui y Garaño, tant o més inspirats que en els seus anteriors i excel·lents films : “Loreak” i “Handia”.

La pel·lícula ens explica la història dels “topos” republicans que varen viure amagats durant  dècades per escapar de la repressió franquista.

Higinio, alcalde republicà de Mijas (Málaga), fuig del seu poble buscat pels militares feixistes. Després d’escapar d’ells i fugir a peu, va tornar a casa seva al costat de la seva jove esposa i va ser, ni més ni menys 30 anys (1939-1969), en un forat a la paret del menjador, sabent que si el trobaven l’esperava un escamot d’execució.

La pel·lícula avança pujant cada vegada el to , l’angoixa , la tensió i la qualitat , fins  el dia en què un decret d’amnistia general el va fer sortir al carrer i gaudir del sol i la llibertat. Sempre des del punt de vista del protagonista.

Destacar, encara que algunes vegades resulta difícil entendre el que es diu, el que els protagonistes parlen amb un accent andalús tancat, molt creïble i natural , el que perdem en comprensió ho guanyem en autenticitat i nivell interpretatiu.

És cert que l’ombra del passat reapareix en  una escena especialment tensa, però no hi ha adoctrinament que valgui. Aquí prevalen les emociones dels personatges , per explicar la història d’aquests ciutadans que van haver de viure a l’ombra la meitat de la seva vida.

Juan Bibian

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.