Sempre que tenim per davant una cita electoral els mitjans de comunicació dediquem minuts i pàgines a posar l’accent en la necessitat que els ciutadans i ciutadanes exercim el nostre dret a vot. Quan a més es tracta d’eleccions europees –que històricament registren els nivells d’abstenció més elevats-, aquesta tendència encaras’accentua més. Per què, doncs, la majoria de la població continua percebent els comicis europees com a quelcom insignifi-cant per al seu dia a dia?
Si fem marxa enrere i observem els ín-dexs de participació en les darreres duesconvocatòries d’eleccions al Parlament Europeu, veurem que el 2004 només el 39,7 % dels votants catalans va fer l’esforç de dipositar la seva papereta a les urnes, mentre que el 2009 aquest percentatge va baixar al 37,5%. Per què –insistim- aquest desin-terès per allò que es decideix a Brussel·les?
El 25 de maig tindrem ocasió de comprovar si l’abstenció continua creixent o bé si s’inverteix la tendència. Aquesta serà laprimera convocatòria en què els europeustindrem el poder de decidir –de manera més o menys directa- qui serà el proper president o presidenta de la Comissió Europea. Serà aquesta novetat suficient per incentivar la participació?
Per resoldre tots aquests dubtes, des de LA MARINA hem volgut traslladar aquestes i altres qüestions al director de l’Oficina de la Comissió Europea a Catalunya i Balears, Ferran Tarradellas (pàgs. 2 i 3), quidestaca allò que també des dels mitjansde comunicació posem de relleu sovint:la majoria de qüestions que tenen a veure amb el nostre dia a dia es decideixen primer a Europa. I és que, efectivament, polítiques per incentivar l’ocupació juvenil o les grans infraestructures –per citar només alguns exemples- es posen en marxa gràcies,en bona part, als fons que vénen d’Europa.
Des d’aquesta publicació –i aquest espai en particular– hem destacat sovint la importància que els ciutadans i ciutadanes participem activament de la democràcia.Darrerament, a més, amb la consulta perdecidir el futur de Catalunya com a tema“estrella”, la importància (o no) de votar ha passat a formar part del nostre vocabulari quotidià. I és que votar és important, sí, també a Europa