Tant l’Ajuntament com els veïns estan d’acord en reconèixer els problemes que s’ocasionen sovint als Jardins de la Mediterrània. Tanmateix, els veïns asseguren que no és una qüestió nova, ja que, segons Ventura Rodríguez, resident en un dels blocs de la zona, “des de 1997 vam començar a queixar-nos del gamberrisme i els escàndols que hi havia”, que s’han vist agreujats en aquest últim any.
Les principals queixes tenen com a origen els aldarulls que es generen al voltant d’alguns bars i restaurants a les nits: “aquest estiu ha estat el pitjor de tots perquè s’han donat molts enfrontaments, on s’ha arribat a insultar i amenaçar a amics i veïns”, explica Juan Luís, també veí d’aquest espai. Per fer-hi front, durant el 2007 el govern socialista va dictaminar un pla especial per a les terrasses on es va decretar que entre setmana havien de tancar com a màxim a les deu de la nit i els caps de setmana a les onze, però mai s’ha dut a la pràctica.
És un problema que els veïns de l’espai arrosseguen fa més de quinze anys
Per això, l’única solució recorrent ara per ara és trucar a la guàrdia urbana, qui “no acostuma a accedir gairebé mai si no hi ha una gran baralla”, afirma Ventura Rodríguez. Això ho associen a la falta d’interès per part de l’Ajuntament i la guàrdia urbana perquè tot i que coneixen clarament el tema, no actuen. També ho relacionen amb la falta de senyalització de l’espai: “algun cop hem trucat directament als mossos, que tenen la central al mateix barri de la Marina, i ens han arribat a telefonar uns minuts després per dir-nos que no sabien on estaven aquests jardins”.
Una dificultat similar es dóna amb els accessos d’emergència, ja que és una zona que tampoc té boques d’extinció d’incendis: “ja hem tingut un incendi amb uns “toldos” que hi havia en un dels pisos i els bombers només van poder arribar amb els extintors d’injecció. Avui en dia, fa cinc anys que estan estudiant el famós pel d’emergència d’aquest parc que no acaba d’arribar de cap forma”.
Altres problemes tenen relació amb la higiene i la salubritat: “a les nits vomiten i, fins i tot, defequen a qualsevol lloc”, comenta J. Luís. Per això, han reclamat a l’Ajuntament que almenys aprofundeixi la neteja perquè “cada comunitat per si mateixa fa una neteja mensual o cada 15 dies, però ja no donem a l’abast”.
Les comunicacions amb l’Ajuntament
Davant el conflicte, el districte afirma que sempre ha centrat la vista en un espai com aquest perquè “el més important és el descans veïnal i els Jardins de la Mediterrània no han de ser una excepció”, explica Jordi Martí, regidor del districte, en declaracions al programa de ràdio
Portes Obertes. Per això, ha convocat als veïns en duess o tres reunions anuals per tal de fer un seguiment dels problemes cívics que es generen habitualment. Com a solució, “creiem que no hi ha cap altre que la de fer complir les ordenances al peu de la lletra”, destaca Sergi Sarri, conseller tècnic de Sants-Montjuïc.
“Des del districte, l’únic que farem és complir les ordenances al peu de la lletra”
Així, s’ha donat instrucció a la guàrdia urbana de què aixequi acta en aquells locals més conflictius i s’ha prohibit la renovació de llicència dels comerços que infringeixin la llei de forma reiterada.
Davant les iniciatives que vol prendre l’Ajuntament, els veïns reconeixen que segueixen la línia de les mesures preses durant els anys anteriors, on ja s’havia ofert el servei d’educadors socials, així com s’havia augmentat el nombre d’inspeccions als comerços i dels serveis de neteja, però no s’havien seguit aplicant de forma regular amb el pas del temps.
Per això, sol•liciten a l’Ajuntament que no es basin en fer reunions únicament, sinó que actuïn perquè “per acabar amb el problema, el remei no és altra que posar voluntat política”, afirma el veí Juan Luís.
Una incorrecta urbanització
Els Jardins de la Mediterrània és l’únic parc interior de La Marina que està obert les 24 hores del dia. Es tracta d’un projecte que es va crear pensant per a trenta locals privats, on es van instal•lar tot de comerços especialment dedicats a la restauració, alguns dels quals “resulten molt conflictius”, denuncia V. Rodríguez.
Actualment, però, ja no s’urbanitzen parcs amb aquestes característiques, ja que les noves zones verdes es tanquen i els horaris dels comerços que poden haver-hi al seu voltant s’ajusten als horaris dels parcs municipals. “Per tant és un parc mal urbanitzat”, ha explicat J. Luís, i ha afegit “que el problema en realitat no és aquest, sinó l’escassa voluntat per part de l’Ajuntament de dir: ‘vaig a arreglar aquest conflicte’”.
A més, aquests problemes d’urbanització ocasionen problemes de soroll, a causa de l’alta sonoritat que té aquest parc pel fet que està tancat. Si bé aquest conflicte es va resoldre en part traient les canxes de bàsquet, encara queda molt per fer a causa de l’oci dels onze bars que s’ubiquen en aquests jardins.
I es que el problema no són els bars en sí, sinó el fet que són locals petits i per tant els clients surten a la terrassa a les quatre de la nit i ocasionen escàndol perquè estan de festa. “Si això es fa un cap de setmana encara és passable però entre setmana la gent vol descansar”, ha afirmat Ventura Rodríguez.
Pel que fa el parc infantil, consideren que no està en bones condicions ni ben ubicat, ja que es troba al costat d’una terrassa d’un bar on, lògicament, els clients exerceixen el seu dret a fumar. I, en aquest sentit, creuen que és responsabilitat de l’Ajuntament traspassar el parc a un altre lloc. Incideixen en la mateixa idea: que s’ha de fer una nova urbanització ben pensada i condicionada, i sobretot controlada perquè hi hagi una norma de convivència ben entesa entre comerciants i veïns.
Així doncs, els veïns asseguren que es tracta d’una de les zones més descuidades del barri, on hi ha molta gent que està demanant una solució per poder descansar i conviure amb unes normes cíviques en general.
Solucions a llarg termini
La reurbanització era una de les mesures proposades però, tal com han dit, “veiem que això és impossible i arriba un moment que demanem una mesura més dràstica”. Tancar el parc a una hora determinada de la nit és l’última mesura que veuen viable els veïns. Però el districte considera que no és una opció viable, ja que els horaris de tancament d’un parc públic no sempre coincideixen amb els establiments que tenen una llicència amb uns horaris estipulats i per això, segons el regidor del districte Jordi Martí, en declaracions al programa de ràdio Portes Obertes, “en aquests moments no ens plantegem cap altre mesura que no sigui la de continuar via agents cívics i via guàrdia urbana per prevenir i sancionar”.
Es tracta d’una de les zones més descuidades del barri
Davant la ineficàcia de l’Ajuntament per buscar una solució a llarg termini, en qüestió d’unes setmanes els veïns dels blocs que donen cap als Jardins de la Mediterrània posaran en marxa una queixa davant el Síndic de Greuges. Anteriorment ja es van dirigir a aquesta institució de la Generalitat, que, tot i que no resol els problemes, sí que supervisa l’actuació de les administracions. Així, creuen que és una bona alternativa als jutges per tal d’intervenir amb l’administració i que obligui a l’Ajuntament a complir el seu deure, plantejant solucions fermes vers aquesta problemàtica.