Una gran festa per a la infància tanca les III Jornades de la TIAF

Rafel Vidal

ANA SÁNCHEZ / JUDIT VALDÉS

La trobada d’infants, adolescents, joves i famílies que es va celebrar el 22 de novembre als Jardins dels Drets Humans va tancar les III Jornades anuals de la Taula d’Infància, Joventut i Famílies (TIAF) de La Marina. I amb un significat especial: commemorar, a més, el 25è Aniversari de la Declaració dels Drets dels Infants, en un ambient festiu i educatiu amb molta participació dels protagonistes del dia, els nens. Els organitzadors van valorar positivament la rebuda de l’acte i esperen millorar de cara a les properes jornades. Els Jardins dels Drets Humans es van vestir dels Drets dels Infants: dret a l’opinió, a l’expressió, a la salut i el benestar, a la informació, a la participació, a l’habitatge, a la igualtat, a l’educació, al joc; cada entitat organitzadora ha gaudit d’un stand d’activitats, l’objectiu dels quals era fer entendre als nens de la manera més entretinguda possible que tenen uns drets que poden exercir.

Per exemple, per als més petits, l’estand del Projecte Imagina’t, dedicat al dret a l’habitatge, convidava a què els nens treballessin la seva creativitat i dibuixessin els seus llocs preferits de casa seva i del barri. “És important que reconeguin els seus drets, però també la contrapart, que són els seus deures”, opina Nieves Batista, que porta el Projecte Imagina’t. En aquest mateix sentit anava l’estand dedicat al dret a la informació, portat per l’Splai-T i on, en acabar una divertida gimcana en què les pistes es donaven en codi QR (imprescindible l’smartphone!), els nens podien agafar cartolines amb missatges educatius com “No levantes la voz, mejora el argumento” i d’altres més divertits: “-La comunicación lo es todo. -¿Qué?”. No totes les entitats col·laboradores són del barri: la Xarxa BCN Antirumors i La Fàbrica del Sol, de l’Ajuntament de Barcelona, també han fet passar una bona estona als nens amb el seu taller de teatre i l’espai de jocs sobre el reciclatge.

La participació dels esplais i altres centres infantils com a organitzadors va fer que molts dels nens vinguessin amb aquests grups. Però aquesta trobada estava pensada per a tothom. La Patrícia, per exemple, va venir amb els seus fills de 3 i 4 anys quan van veure, des del carrer, que s’hi celebrava alguna cosa. La Pilar i el Fernando només van assistir a mirar: els agrada l’ambient animat i pensaven que va ser un bon acte per conscienciar a la gent i als nens. Amor González, Tècnica de Gestió de Projectes La Marina DSPiT-Sants-Montjuïc, treballa amb comissions i grups de treball en la Taula d’Infància, Adolescència i Famílies (TIAF) al llarg de l’any. Aquestes jornades serveixen per “donar a conèixer que hi ha molta gent a La Marina que treballa pel benestar infantil”, explica. “És molt important la participació dels nens perquè un barri amb un teixit associatiu fort pot anar més enllà en els seus reptes”. Valora molt positivament tant la jornada festiva per nens com la de dijous passat, més dirigida als adults, on es van fer una sèrie d’actes que convidaven a l’intercanvi d’experiències, de reflexió i d’aprenentatge. Una de les novetats de dijous van ser els actes a La Bàscula, on els nens van poder provar els esports que s’hi practiquen. Tot i la bona participació en les jornades, Amor González pensa que s’hi pot fer més i pensa que un dels objectius de la organització d’actes de cara a l’any que ve ha de ser millorar-ne la difusió.

La II Trobada d’Infants, Adolescents, Joves i Famílies van voler posar especial èmfasi a la participació dels nois i noies del barri d’entre 12 i 18 anys amb el Festival de curts de terror TIAF. S’hi ha presentat tres curts, terrorífics i també divertits, fets per nois i noies d’El Submarí i de l’Escola Dominical. Tots tres s’han endut el premi d’un curs d’edició de vídeo, que es farà al nou espai jove de La Bàscula, per tots els qui han participat en els curts.

La Gemma Andreu, del Servei socioeducatiu de La Marina creu que ha estat una experiència molt positiva. “L’esdeveniment l’han muntat un grup de joves, de diferents entitats, que han decidit el tipus d’acte i han portat la difusió, estem molt orgullosos”, explica. L’objectiu és “que els nens i joves tinguin l’oportunitat de participar i generar propostes per altres joves”. La gran majoria de nens que hi han participat ja estaven associats en esplais o grups; és per això que l’objectiu de cara a l’any que ve és “arribar més enllà i que nois i noies que no formen part de cap entitat de lleure hi participin”.

I per arribar més enllà, Joan Barutel, director de l’AMCL, presentador del Festival de curts, ha transmès un missatge als nois i noies de La Marina: “sou els que heu de moure el barri, sou els que heu de decidir què s’ha de fer al barri, sou els que heu de construir aquesta nova societat. Sou els nous joves”. I per això s’està preparant aquest espai jove de La Marina al complex de La Bàscula. A l’Espai Jove s’hi faran activitats, com diu el nom, pels nois i noies del barri; per exemple, hip-hop i futbol. A més, a La Bàscula hi haurà un espai, amb jocs de taula i futbolins, exclusivament perquè els joves s’hi reuneixin.

L’ambient jove i participatiu de l’organització del Festival i de la projecció dels curts ha estat el millor acte de cloenda d’aquestes III Jornades 2014 de la TIAF, a l’hora que ha estat l’acte del naixement d’aquest nou espai jove. “Trobo que és un dia molt bonic on totes les entitats del barri que treballen en infància i en adolescència posen en comú la seva tasca i arreu d’aquestes experiències es generen sinèrgies entre entitats i sentiment de pertinença al barri”, conclou la Gemma.

Les jornades de la TIAF es van iniciar el dijous 20 de novembre a partir de les 9 del matí i va comptar amb una sèrie de ponències i tallers que es van desenvolupar durant tota la jornada. Al matí, a la Sala Pepita Casanellas i amb l’obertura del regidor de Sants-Montjuïc, Jordi Martí, es van iniciar les primeres activitats: una xerrada a càrrec de Montserrat Cuso, presidenta de Save the Children – Espanya, la taula rodona “Les xarxes territorials d’Infància: una metodologia amb resultats”, i els tallers “Xarxes proactives i d’innovació” per Marian Rios, “Parlem? Fòrmules per aprendre a transmetre el missatge del nostre Servei/entitat de forma més directe”, per Joan Barutel i “L’esport com a eina preventiva i de promoció del benestar infantil i familiar”, per Marta Serrat i Taula d’Esports de la Marina.

El moviment es va traslladar a la tarda al Centre Musical La Bàscula, on hi van tenir lloc xerrades i més tallers, un d’ells anomenat “Pack Educatiu contra la discriminació digital”. La presentació d’aquest va anar a càrrec de Carolina Gaona i Gigi Guizzo, que formen part del ICUD Project, un treball de recerca a escala europea que va començar fa dos anys. Es va parlar de la necessitat de trobar espais comuns on els adults perdin la por a les xarxes socials i els infants i adolescents tinguin el suport dels adults per enfrontar-se a situacions difícils. Aquesta situació provoca que els joves aprenen a moure’s per Internet sols i sense supervisió, i són víctimes fàcils del cyberbullying o fins i tot de pedòfils.

Una de les tasques de l’ICUD – Stop Digital Discrimination és fer xerrades als centres educatius i traslladar els perills que comporten aquestes plataformes i que els alumnes desconeixen: la facilitat per fer- se passar per altra persona amb un usuari fals; l’anonimat en llocs com Ask.fm, on els creadors no es responsabilitzen dels missatges que s’envien i rebutgen prendre cap mesura; aplicacions darrere de les quals poden haver-hi persones amb dolentes intencions; la falsa seguretat de SnapChat i altres eines, etc.

1 COMENTARI

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.