El retorn a les aules als centres de la Marina

Parlem amb el CEIP Barkeno i l’ IES Montjuic per saber com preveuen el pròxim curs escolar

SARA TORREMOCHA |

Després de les vacances, els darrers dies d’estiu ens avisen de la tornada a les classes. Els més petits, els alumnes d’educació infantil i primària, són els primers en arribar a l’aula el dia 12; mentre que els estudiants de la ESO i de batxillerat ho faran el divendres 13.

El curs escolar 2013-2014 s’inicia sota l’ombra de l’anterior. Al setembre de l’any passat, els centres educatius d’arreu de Catalunya s’endinsaven en l’inici del curs amb malestar i certa incertesa per la sèrie de retallades que s’havien fet efectives des de la Conselleria d’Educació. Tal i com va publicar aleshores La Marina, entre les mesures s’establia l’augment de ràtio per classe i la incorporació dels subtituts a partir del desè dia i només cobrint el 85% dels horaris, fins i tot essent tutors. A més, els professors han hagut de treballar una hora més de docència a la setmana.

Un any després, quines són les condicions actuals dels centres educatius de la Marina?

Ens traslladem al carrer Cisell, 15, a l’escola Barkeno, per saber quina ha estat la seva experiència i com preveuen que serà aquest curs. “Pel que fa les retallades educatives, seguim en la mateixa línia de l’any passat, ens preocupa que sigui una tendència acumulativa”, ens explica la Isabel Castelló, la directora del centre.

Ens confessa que les mesures d’estalvi que es van fer efectives el  passat curs van produir cert malestar a l’equip docent, no obstant això, assegura que no ha canviat la dinàmica de l’escola. “La Generalitat va imposar unes condicions, i el professorat ho va haver d’assumir; hem hagut de fer un esforç extra, hem treballat més perquè els nens poguessin gaudir de la millor qualitat educativa”, assegura la Isabel. “No considero que aquestes mesures hagin devaluat l’ensenyament que reben els alumnes al centre”.

Fem ara un cop d’ull a un centre d’educació secundària del barri; recorrem quatre números pel  mateix carrer Cisell i arribem a l’IES Montjuïc. El Carlos García, cap d’estudis del centre, ens assegura que el curs passat es va iniciar amb certa crispació per la tisorada educativa i, en especial, pel nou sistema de substitucions.

Tot i aquestes dificultats, els alumnes i l’equip docent celebren l’èxit de la jornada compactada: “amb aquest horari, els alumnes obtenen un major profit dels seus estudis, ja que les últimes classes de la tarda no els hi eren tant efectives”. Així doncs, encara que les condicions no en són les millors, “l’esforç del professorat sí que ho és”, confessa.

 

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.