Torna la festa, torna la gresca!

Andrea Bello

La Festa Major de la Marina ha tornat enguany recuperant força i embranzida amb més d’una cinquantena d’activitats destinades a tota mena de públic. Després de la passada edició, encara amb restriccions, per fi el veïnat s’ha pogut ajuntar sense límits d’espai i veient-nos les cares!

L’estiu i el bon temps han arribat com cada any acompanyats de molta festa! Concerts, concursos, tallers i un llarg etcètera d’activitats que la nova junta de la Unió d’Entitats, amb el suport de districte i les entitats del barri, ha organitzat perquè el barri llueixi d’allò més.

“Teníem ganes que tornés la festa”, “estem molt animades aquest any, hi ha molt bon ambient!” comentaven els veïns i veïnes abans de començar cinc dies de gresca que s’han notat en la tornada a la rutina el dilluns. “Tots estem amb un somriure i satisfets per la feina feta, però baldats en entregar totes les energies a les activitats i els parcs, convertits en pistes de ball!”.

Els tres pregoners de la Festa Major de La Marina. D’esquerra a dreta, Diego García, veí que ve d’una tradició comunitària; Benito Maín, reconegut escultor del barri, la Plaça del Moviment Obrer llueix una de les seves obres; i Maria Ortega, referent femení i feminista de Barcelona, guardonada amb la medalla d’honor de la ciutat l’any 2017.

La festa va començar dimecres amb el pregó, que enguany va homenatjar tres persones molt significatives i participatives al barri: Maria Ortega, del centre cultural de la dona Àncora, Benito Main, reconegut escultor i membre d’artistes de la Marina, i Diego Garcia, fundador d’Amics de la Marina i d’un tarannà molt col·laborador. Com a sorpresa pels pregoners, els seus nets, Miriam Martínez Nofuentes, Guillem Monrreal Main i Natalia García Fernández, i fins i tot la besneta de la Maria, Ariadna Arias, van llegir uns discursos reconeixent la trajectòria de cadascun. Els homenatjats van emocionar-se fins a les llàgrimes, fent emocionar també tot el públic.

Durant l’acte, Marc Serra, regidor del Districte de Sants-Montjuïc prenia la paraula per explicar la feina feta, els projectes que falten, animar a tothom a gaudir de les activitats i també va tenir un missatge per combatre les conductes masclistes durant les festes.

Amb aquest tret de sortida començaven les propostes s que van omplir fins a setze espais entre places i carrers arreu de la Marina. Enguany, sumant-se a les tradicionals activitats de la festa, com l’arribada de la Flama del Canigó, la cantada d’Havaneres, el ball de Sardanes, el tablao flamenc, les paelles populars o el concert de Rumba, es van organitzar activitats per a totes les franges d’edat, així han sorgit, la Festa Major Jove, la Festa Major Infantil o el Ball de Gent Gran.

Festa Major infantil al pati de l’Escola Ramón Casas.

Tot seguit, després d’una revetlla de Sant Joan amb un sopar i ball popular i en què es va celebrar l’arribada de la Flama del Canigó al carrer del Foc, el divendres, per recuperar-se de la festa, les dones del Centre Cultural Áncora repartien una cargolada! A la tarda seguia la pedalada família, amb una trentena de persones, sobretot la canalla, bicicleteant pel passeig de la Zona Franca, Mineria i Mare de Déu de Port escoltats per la Guardià Urbana i rebuts amb molts aplaudiments de tothom que els animava al seu pas.

El dissabte seguia la festa grossa. Durant tot el dia els jardins de Can Sabater van estar plens de paradetes i d’actuacions a la Mostra d’Entitats: “Estem molt satisfetes perquè hi ha vingut molta gent, totes les activitats han tingut una afluència de públic important i això ens alegra i ens motiva a continuar treballant perquè el barri gaudeixi de bones propostes d’oci i cultura ” explicava la Rosalia Fernández, presidenta de la Unió d’Entitats. Destacant també les ganes de Festa Major que tots teníem després de sortir de la pandèmia. La plaça Marina acollia l’habitual cantada d’Havaneres amb els grups locals i la plaça Marina plena de gom a gom, en finalitzar, degustava el també tradicional rom cremat.

Pel que fa a les propostes juvenils, els joves del barri agafen empenta de la mà d’associacions i equipaments. Van compartir una jornada amb competicions esportives i diversos tallers, entre els quals balls de zumba, flamenc, afrobeat… i a la nit arribava la proposta estrella, concerts amb diversos artistes, molts talents veïns i veïnes es van lluir amb un carrer del Foc ple! (trobeu més informació a la pàgina de cultura). “Des de feia temps els joves del barri reclamàvem un espai a les festes, i ara esperem que cada any sigui més i millor” comentava la Xènia Morgado Fernández, de joves Estrelles Altes i que ha participat en l’organització de propostes.

Activitats d’esport a la Matinal de Gent Gran.

Diumenge al matí li arribava el torn de protagonisme als més menuts amb una matinal de jocs que havien preparat molt acuradament algunes associacions de famílies: gimcanes, circuits d’habilitats, tir a porteria… i com no podia faltar, la festa de l’escuma! “Gairebé tot el barri s’ha animat a venir” comentava un pare en veure el pati de l’escola Ramón Casas ple de gom a gom. Com no si la calor no ha donat aire i coincidia amb la fi de curs, olé, olé va dir la canalla!

I ja com qui no vol, diumenge arribava el moment d’acomiadar tanta xerinola amb ritmes que enganxen molt amb el caràcter del barri com són la rumba, el flamenc i la trobada de colles sardanistes, enguany la XXII edició reunia cinc colles i reconeixia la compositora.

Entre el veïnatge i els que gaudien de les propostes, i a poc menys d’un any per a les eleccions municipal, trovabem els consellers de tots els partits polítics: Georgina Lázaro (Junts), Maribel Sánchez i Albert Deusedes (PSC), Esther Pérez i Ana Trapero (BEC), David Labrador (Ciudadanos), Lourdes Vidrier, Pepe Pérez (Esquerra) i els regidors municipals Jordi Castellana i Jordi Martí.

Celebrant, trobem la Magda, veïna des de fa quaranta anys “fer barri és fonamental, i aquest any s’ha aconseguit”, comentava tota alegra. Visca la Marina i la seva Festa Major!

Arribada de la Flama del Canigó a La Marina.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.