25N: El feminisme torna a mobilitzar-se, també als barris

“Cal avançar i combatre el discurs masclista i ranci de l’extrema dreta”

El 25 de novembre els carrers de la Marina i d’arreu d’Espanya s’omplen de veus reivindicatives alçades per protestar en contra del masclisme, amb motiu del Dia Internacional de l’Eliminació de la Violència envers les Dones.

Hi ha motius justificats per les protestes: l’Observatori Contra la Violència Domèstica i de Gènere ha registrat un creixement en les denúncies, que han augmentat d’un 17,8% respecte al 2020. Cal mencionar que, d’acord amb la Fiscalia General de l’Estat, cap de les 150.785 denúncies per violència de gènere en 2020 no era falsa.

La violència de gènere és aquella dirigida a dones pel fet de ser-ho i exercida per homes.

Va des d’una bufetada a l’assassinat, tot passant pels insults i les violències sexual, econòmica, patrimonial, vicària i social, entre moltes més.

En el que portem de 2021 hem de lamentar 70 feminicidis en el territori espanyol, segons el portal Feminicidios.net. Els noms d’aquestes 70 dones escrits en papers van omplir la plaça de l’Orgull a la Marina que, amb la frase “Ni Una Menys”, es convertia en un petit altar de protesta improvisat, on els veïns i veïnes hi dipositaven espelmes.

Així, l’acte organitzat per la Taula de Dones, que aplega diverses entitats del barri, homenatjava aquelles dones que havien mort per la  mà dels seus marits o ex marits durant el 2021. L’Amelia Casibruja va fer la seva aportació amb un cançoner en record de les víctimes.

Una hora abans, a Districte, també es va organitzar una jornada per remarcar que el camí que queda encara és llarg i cal fer-hi costat. Així dues dones del programa municipal Dones Amunt! van llegir un manifest en el qual van destacar les diferents violències que s’exerceixen envers les dones, com ara la ginecològica, la vicària o la digital.

Per tancar, l’acte va comptar amb l’actuació d’Olza Olzeta i Júlia Bobb, la poesia i la música de les quals van fer aixecar els participants del saló de plens, corejant en forma de cançó velles consignes feministes.

A part dels actes del 25N durant tota la setmana diverses entitats han organitzat a la Marina activitats i xerrades relacionades amb la temàtica:

El TupperSex, coordinat per les Joves del Centre Cultural Estrelles Altes, es va centrar en la importància de l’educació sexual i l’autoconeixement com a maneres d’erradicar i lluitar contra la violència sexual envers les dones.

També hi ha hagut espai per al debat i la conscienciació sobre la violència obstètrica i ginecològica, aquella exercida contra les dones en l’àmbit sanitari, amb una xerrada del PDC a l’Engranatge. Van acabar omplint el barri de cartells de color lila!

Finalment, per tancar la setmana, dissabte van tenir sessió doble. Al matí, les joves del Cultural Estrelles Altes van desmuntar els mites de l’amor romàntic amb un seguit d’activitats interactives. Tothom que s’hi apropava podia participar i conèixer els mites de la mitja taronja, de l’atracció o de la gelosia, entre altres.

A la tarda, Can Clos també va ser escenari de les reivindicacions feministes amb diferents tallers i activitats programades. En un ambient distés es va parlar sobre la pressió estètica, l’assetjament al carrer i el paper dels homes en el feminisme, i va concloure amb acció al taller d’autodefensa.

La Marina, i les seves veïnes, demostren així un cop més el seu rebuig cap a la violència de gènere!

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.