Ahir, 4 de novembre, es va dur a terme la sessió inicial per presentar el projecte “Repensem Montjuïc” de la mà del regidor del Districte, Marc Serra; l’arquitecte en cap Xavi Matilla i Janet Sanz, tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat. El procés participatiu servirà per planejar i encaminar els possibles usos que han de tenir els espais ocupats, actualment, per la Fira.
La sessió va iniciar amb una breu introducció a través de la qual es van presentar els objectius i les premisses principals de la iniciativa. En aquest sentit, l’objectiu central és analitzar el què necessita la ciutat i els barris per tal de garantir el seu bon funcionament amb tres espais de reflexió angulars. D’una banda, la connectivitat tant de manera horitzontal com transversal amb la muntanya. D’altra, assegurar els millors usos dels més de 250.000 metres quadrats de sol. I, per últim, facilitar la mobilitat així com un equilibri entre l’activitat econòmica i el manteniment del patrimoni històric.
Posteriorment, l’arquitecte Xavi Matilla, va fer una mirada històrica a l’evolució de l’espai públic afirmant que “cal transformar i passar de recinte a ciutat millorant les condicions ambientals, afavorint el reciclatge urbà i mantenint el valor monumental de l’eix de Maria Cristina”.
És a dir, es tracta d’un projecte que ha de suposar una suma de peces i d’usos que entre ells tinguin una bona relació i que, per tant, puguin desembocar en un espai equilibrat i harmònic per a tothom.
A més, tal com va exposar la tinenta, “no es tracta d’un procés participatiu aïllat”. I és que, el projecte comptarà amb 2 recorreguts exploratoris per la zona el pròxim 10 i 11 de novembre i 4 tallers de debat on es discutiran i posaran sobre la taula les qüestions centrals del projecte, entre les quals es troben Habitatge, Equipament, Espai Públic i mobilitat i Fira i activitat econòmica.
Poc després, es va obrir un torn de paraula on els presents van preguntar dubtes, fer reflexions i aportar nous punts de vista. Les opinions van quedar dividides entre els que anteposen la preservació de la Fira i les oportunitats úniques que ofereix i aquells que prioritzen la construcció d’un barri amb espais pels infants i els joves i centres culturals i esportius.
Així mateix, en l’àmbit general, es va reclamar una visió de ciutat i no de barri i que, en els futurs debats, es fessin comparacions de projectes que s’hagin dut a terme a altres ciutats així com els avantatges i inconvenients que van poder tenir.
Això sí, es va posar el punt final a la presentació recordant que es tracta d’un procés bastant llarg sobretot quant a l’administració. El 21 de desembre està prevista la sessió de conclusions tant del debat com dels recorreguts. El gener del 2022, la presentació de la proposta sobre el recinte firal i, finalment, la modificació i aprovació del projecte al voltant del segon semestre de l’any que ve.
Per més informació podeu accedir al web Decidim.Barcelona on, a més, podeu realitzar les inscripcions als debats i recorreguts.