Redacció:Laura Sicilia
Des del passat 2 de novembre fins a finals de mes, la biblioteca Francesc Candel acull l’exposició “Els barris de barraques a Montjuïc, Sants i les Corts”. En els cartells explicatius, que pengen per les parets de la sala, es recorre la història dels diferents barris de barraques situats, sobretot, entorn la muntanya de Montjuïc. A través de fotografies i explicacions, es coneix com es vivia en aquest barris en els que les cases estaven fetes amb els materials més bàsics, fustes i amiant, o amb materials més decents dependent del treball al qual es dedicaven els propietaris de la casa. També es recorden els noms dels diferents centres culturals que hi havia, com el de Les Banderes, on s’editava la revista La voz de la montaña, o “L’hogar social de casa Antúnez”, on es fundà la revista Ideal. D’ alguns exemplars d’aquestes revistes també es pot gaudir en l’exposició. L’inici de la desaparició d’aquests peculiars barris a partir dels anys seixanta i el trasllat dels seus habitants, carregats amb les seves pertinences, també van quedar immortalitzats en imatges presents en la mostra.
El passat dimecres 14 a les 19h, l’exposició va gaudir de la presència del membre del grup de memòria històrica del barri, el membre del centre d’estudis de Montjuïc i l’Ernesto Simarro, antic veí de Can Antúnez, que recordava com jugava a fet i amagar al cementiri, com el canal de la Infanta inundava les barraques properes quan hi havia fortes pluges, i no deixava de dir “te’n recordes?” a la Rosa Ortiz, també antiga veïna de Can Tunis que va assistir com a espectadora. “Tuve una niñez fabulosa y he aprendido mucho allí”, deia en Ernesto, que es va acabar emocionant observant les fotografies exposades, en les que en alguna apareixia.
L’Oriol, membre del grup de memòria històrica del barri, va destacar amb insistència la importància de guardar materials i documents de la història dels barris “és important, ja que en un futur no quedaran altres testimonis”, concloïa.