Ona Nova, una entitat de Dones que va lluitar pels drets de les dones de la Marina amb compromís amb el territori

Ana Montoro, Presidenta d’Ona Nova 

Ona Nova, va sorgir a l’estiu del 1998 per iniciativa de 3 dones, la Dori, la Pilar i l’Ana, vinculades personalment i professionalment al barri, amb l’objectiu de treballar pel benestar de les dones de la Marina; “volíem que les dones tinguessin un espai propi, per informar-se, formar-se, relacionar-se entre elles i activar-se en l’àmbit laboral”. Vam iniciar el nostre camí al Centre Cívic La Cadena, al 1999 amb un munt d’activitats per a les dones i pels nens i nenes, ja que volíem fer sensibilització sobre la violència de gènere, des de la infància, és per això que vam dissenyar un projecte sobre els Drets Humans amb les escoles de primària del barri. Paral·lelament fèiem xerrades, exposicions, activitats lúdiques, sortides, conscienciant a les dones del barri de les seves capacitats i oportunitats que tenen com dones.

Ona Nova va participar des del seu començament en la unitat de la Unió d’Entitat com estratègia de cohesió territorial de tots els barris, ajudant a les diferents associacions membres a entendre que sense la unitat i complicitat de tots i totes no seria possible aconseguir el bé comú del territori i el benestar de tots els barris. De fet, la Pilar Ruiz va ser la seva presidenta l’any 2001 convertint-se així en la primera dona que assumia aquest càrrec.

A partir del 2002 ens vam associar a la Plataforma d’Empreses d’Inserció de Catalunya, AIRES, per iniciar la línia d’inserció sociolaboral amb el col·lectiu de dones, posant en marxa un projecte molt innovador “Un cop de mà”: volíem acollir i contractar a dones del barri de tota la vida o nouvingudes sense formació i amb experiència en tasques de neteja i atenció a les persones, tasques que ja feien dintre del seu entorn familiar però dintre de l’economia submergida, és a dir, sense seguretat social, sense atur ni vacances. Tantmateix vam fer una línia de mediació laboral entre moltes de les dones nouvingudes, però “sense papers”, que venien derivades de les diferents parròquies del Districte, a les que posaven en contacte amb persones particulars que necessitaven un servei d’atenció domiciliaria, donant-los un suport personal. Tota aquesta tasca de mediació la vam poder fer gràcies al suport fonamentalment de la parròquia del Port i de Càritas. Les activitats es multiplicaven, cada vegada més ens donaven que estava tot per fer i les iniciatives i els projectes sortien com una resposta a les diferents necessitats que veien al nostre entorn. De les Estrelles Altas, ens vam marxar al barri de Can Clos continuant la tasca de reivindicació de l’Igualtat de gènere. En aquest espai vam impulsar el primer número d’“Ona de Paper”, una publicació bimensual amb perspectiva de gènere, comptant amb el nostre amic Paco Candel i amb col·laboradors/es que participaven de forma desinteressada.

En la línia de dinamitzar al col·lectiu de dones i de cohesionar les diferents entitats del barri, vam fer el Primer Homenatge a les dones més representatives de les diferents Associacions de Veïns, pel seu treball i esforç personal dintre de les seves entitats. El 2005 ens vam plantejar una nova àrea de treball: la inserció sociolaboral a través del comerç de proximitat, amb la inauguració de l’espai “Cafè i més”: un forn de pa i cafeteria, però també un espai de trobada i de promoció cultural i laboral de la dona. Un any més tard, vam obrir la cafeteria de la Biblioteca Francesc Candel. Els dos espais van servir com un dispositiu d’inserció sociolaboral per a les dones del barri cap al mercat ordinari.

Però, amb l’arribada de la crisi econòmica ens vam veure obligades a fer un reajustament, com la majoria d’entitats petites del nostre barri. Malgrat això l’experiència d’Ona Nova ha sigut molt enriquidora i aprofito per afirmar que sense el suport mutu no podrem aconseguir els reptes que tenim com a persones, com a dones i com a barri. I no vull oblidar-me de totes aquestes persones, entitats i institucions, que al llarg de la nostra trajectòria, han estat donant-nos suport per continuar treballant per la igualtat de gènere. Moltes gràcies de tot cor.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.