Gènere, identitat i relacions afectives a l’adolescència

Les dades del recent informe de l’ONU “El progrés de les dones” confirmen que malgrat les nostres lleis actuals (Llei d’Igualtat efectiva entre homes i dones, Llei integral contra la violència de gènere, Llei per garantir els drets del col·lectiu LGTBI) no s’ha aconseguit una major igualtat ni justícia per a la majoria de les dones del món.

 

El maltractament invisible: el psicològic o emocional

No és comú pensar que els joves viuen situacions de maltractament, ja que aquesta problemàtica s’associa més amb persones adultes. Tot i així, segons l’estudi “Percepció de la violència de gènere en l’adolescència i la joventut”, publicat pel Ministeri de Sanitat, un 29% de noies i un 34% dels nois d’entre 15 i 29 anys justifica o minimitza actituds de gelosia, possessió o control en la parella, amagades pel mite de l’amor romàntic.

La realitat ens diu que el maltractament en parelles joves es produeix tant o fins i tot més que en parelles adultes, tot i que es manifesta de forma diferent i molt més subtil. humiliacions, aïllament, amenaces o relacions sexuals no consentides, són algunes de les eines d’aquest maltractament invisible: el psicològic o emocional. Té molt en comú amb el més conegut i evident maltractament físic, només que sense cops al cos, la qual cosa el fa molt més difícil de reconèixer, tant per a qui l’experimenta com per als que podrien ajudar.

Nausica Castelló és responsable del programa Preinfant, que dóna suport a noies joves i adolescents en situacions de marentalitat prematura i/o monomarentalitat. “Observem dia a dia la necessitat d’acompanyar-les des d’una perspectiva de gènere i apoderament. Per ser dona, i a més jove, i a més mare o embarassada, sovint queden estigmatitzades fins i tot per les seves famílies, i per tant en una situació de més vulnerabilitat “, explica.

 

un 29% de noies i un 34% dels nois d’entre 15 i 29 anys justifica o minimitza actituds de gelosia, possessió o control en la parella, amagades pel mite de l’amor romàntic.

 

abd-fotoEn la majoria dels casos, s’afegeixen altres factors com l’embaràs no planificat, relacions de parella no igualitàries o amb violència, formació interrompuda, precarietat laboral i dependència econòmica de les famílies, que les situa en un context de gran fragilitat emocional. “Preparar-se per afrontar la maternitat requereix un gran esforç a nivell psicològic, redefinint les relacions amb la família, la parella i amb una mateixa. intentem dotar les joves d’eines per reconèixer els seus drets i que no minimitzin conductes abusives que puguin estar patint. En la majoria dels casos s’han de transcendir creences de rol molt marcades i poc respectuoses amb elles“, afegeix Nausica.

Els centres educatius són espais idonis per treballar per l’eradicació del sexisme, la desigualtat, i en conseqüència les violències de gènere que en el futur podrien patir els i les més joves. A més, traslladar aquesta tasca a tota la comunitat educativa pot amplificar els seus resultats.

El programa Laris és una de les iniciatives de la xarxa que fan tot un treball de prevenció a l’escola, amb tallers per a estudiants, professorat i famílies. L’objectiu fonamental és qüestionar els estereotips i rols, i aprendre a detectar els senyals d’alerta per diferenciar comportaments saludables dels no saludables, i prevenir qualsevol tipus de relació violenta i desigual en el futur.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.