Quan arriba l’estiu, les temperatures augmenten i això fa que el nostre cos ens demani aliments més lleugers, frescos i hidratants. Però l’estiu també es sinònim de sortir més a prendre alguna cosa, seguir uns horaris irregulars dels àpats, i per tant, trencar els hàbits rutinaris. Tot i així, és possible cuidar la forma en què ens alimentem, com ens hidratem i alhora, gaudir-ho amb la família i amics/gues.
Quan fa calor, suem més i el cos perd aigua i minerals. La principal recomanació és hidratar-nos bebent aigua durant el dia i així estimular la set. Aquests mesos d’estiu és molt important portar a sobre una botella d’aigua, sobretot quan sortim al carrer. Ara bé, cal anar amb compte amb els refrescos comercials: tenen molt de sucre, gas i additius que no ens ajuden a suportar millor la calor, sinó tot el contrari. A l’inici, poden donar la sensació d’hidratació momentània, però afavoreixen la deshidratació. Si volem alguna beguda diferent, millor optar per aigua amb rodanxes de llimona, maduixes, síndria, menta, cogombre…, infusions fredes sense sucre, llet amb cacau pur, algun batut amb fruites…
Ara bé, en l’època d’estiu, encendre el forn pot ser un veritable drama, però cal assegurar el consum de fruites i verdures. Per això, hem d’optar per preparacions fresques i senzilles com: amanides variades (hi podem afegir fruita per donar un toc fresc), cremes fredes (exemples: de meló i cogombre, de remolatxa i iogurt natural, de síndria i menta), gaspatxos, carpaccios de carbassó/tomàquet, hummus amb crudités (bastonets de pastanaga, cogombre, carbassó, api),… També podem fer servir la planxa, el vapor o el microones, que permeten cuinar ràpid i sense escalfar la cuina.
I anem a parlar dels gelats,… Estan prohibits durant l’estiu? Òbviament que no, ja que no hi ha res prohibit, però cal consumir-los amb seny. La recomanació és no comprar gelats comercials per casa, així no ens els menjarem més sovint, i consumir-los en moments especials. També podem preparar-nos gelats casolans amb fruita fresca o congelada, iogurt natural,… Per exemple, gelat de plàtan, cacau pur i iogurt natural o gelat de fruits vermells, iogurt natural i dàtils o gelat de mango amb beguda vegetal de coco. Triturem els ingredients, ho aboquem als motlles i ho congelem com a mínim 4h. Si ho fem amb fruites prèviament congelades podem disfrutar del gelat casolà al moment.
Tanmateix, els sopars tardans, els vermuts i les terrasses poden alterar la rutina. Convé mantenir horaris regulars i evitar àpats molt copiosos, sobretot a la nit. El cos agraeix la constància i la moderació, especialment amb la calor. Però també cal gaudir d’aquests moments puntuals i aprofitar el bon humor que ens dona l’estiu.
Finalment, us deixo una recepta per fer aquest estiu: el gaspatxo de síndria; una recepta fresca, lleugera i molt hidratant, ideal com a entrant o aperitiu. Us animo a fer-la i compartir-la!
Ingredients (per a 4 persones):
- 300 g de síndria sense llavors
- 2 tomàquets madurs grans
- ½ pebrot verd italià
- 1 cogombre mitjà
- ¼ de ceba dolça
- 1 gra d’all
- 1 cullerada sopera d’oli d’oliva verge extra (OOVE)
- 1 rajolí de vinagre de poma o de vi
- Gingebre al gust
- Sal al gust
- Fulles de menta
- Ametlles torrades
Preparació:
Netejar, pelar i tallar la síndria, els tomàquets, el pebrot verd italià, el cogombre, la ceba dolça i l’all. Afegir-ho a la batedora i incorporar l’OOVE, el rajolí de vinagre, la sal i el gingebre ratllat. Refredar a la nevera almenys una hora abans de servir. Pots decorar amb menta fresca, daus petits de síndria i un grapat d’ametlles torrades.
Júlia Roig Vallverdú
Dietista-Nutricionista – CAP La Marina – CAP Bordeta-Magòria – CAP Dr. Carles Ribas – Línia Pediàtrica La Marina-Magòria