Segurament, quan parlem d’impacte ambiental el primer que ens ve al cap és la contaminació ocasionada pel transport, però l’alimentació és la primera activitat humana que en genera més. Un treball coordinat pel centre de recerca de la Comissió Europea i impulsat pel Departament de Consum del Govern d’Espanya conclou que la carn de porc, la de vaca i la de pollastre són, per aquest ordre, els aliments que produeixen més danys en l’entorn. Per tant, l’alimentació suposa el 52,1% de la petjada de consum d’Espanya; seguida de la mobilitat (el transport), que representa el 17,1%; l’habitatge (la seva construcció i els consums associats), amb el 16,2%; els béns de la llar (roba, calçat, mobiliari), amb el 9,6%; i els electrodomèstics (que inclou diferents aparells electrònics, com el mòbil), amb el 5,1%.
Així doncs, la manera com mengem afecta l’estat de salut del nostre planeta, per la qual cosa és urgent canviar els nostres patrons dietètics per nodrir-lo millor. Però, quines estratègies alimentàries podem adoptar?
En primer lloc, cal escollir una alimentació més vegetal basant la nostra dieta en verdures, fruites, llegums, cereals integrals, fruits secs i llavors. Tanmateix, reduir el consum de carn, sobretot la vermella i processada, i optar per fonts de proteïna alternatives com les llegums. Per tant, més vegetals i menys animals ja que els aliments d’origen vegetal tenen un menor impacte en emissions de gasos d’efecte hivernacle, en comparació amb els aliments d’origen animal, en especial la carn vermella i el marisc. Per això, és important conscienciar la població en augmentar el consum de llegums com a font de proteïna vegetal ja que són molt saludables, econòmiques i sobretot molt versàtils a la cuina. Les podem menjar en amanides, guisats, cremes, hummus, pasta de llegum, hamburgueses casolanes, sopes de verdures…
També és clau consumir productes de temporada i proximitat. Donar suport a l’economia local comprant al mercat o en cooperatives de consum assegura que els aliments siguin més frescos i sovint més econòmics. La Comissió EAT-Lancet defensa el concepte de “dieta planetària”, la qual es basa en els patrons dietètics esmentats anteriorment. Tot i que, s’ha demostrat que la Dieta Mediterrània és sostenible ja que es basa en la producció local i estacional dels aliments reduint la petjada de carboni associada al transport i l’emmagatzematge d’aquests.
La manera com mengem afecta l’estat de salut del nostre planeta; és urgent canviar els nostres patrons dietètics per nodrir-lo millor
Tanmateix, per seguir una alimentació més sostenible és important llegir bé les etiquetes i fixar-nos en la procedència dels productes que comprem. A més, és essencial reduir l’ús del plàstic prioritzant envasos de vidre, bosses hermètiques de silicona o porta entrepans reutilitzables. Finalment, cal lluitar contra el malbaratament alimentari organitzant-nos els àpats prèviament elaborant un menú setmanal, anant a comprar amb una llista i practicant el mètode del batch cooking. Aquest consisteix en realitzar diferents preparacions per congelar i/o refrigerar en base a un menú prèviament establert, fet que ajuda a estalviar diners, temps i assegura una millor gestió dels residus alimentaris.
Us animo a incorporar amanides de llegums en els vostres plats aquest estiu!
Júlia Roig Vallverdú
Dietista-nutricionista. CAP Bordeta-Magòria, CAP La Marina, CAP Dr. Carles Ribas, EAPT La Marina-Magòria