És cert el que es creu la societat sobre la SIDA?

Èrika Arrastraria Caballé

Resident d’Infermeria Familiar i Comunitària, CAP Dr. Carles Ribas

Quants cops ens haurem preguntat; quina és la diferència que existeix entre la SIDA i VIH? Realment, es transmet amb la saliva? Es contreu, solament, mitjançant les relacions sexuals? I segurament, un llarg etcètera, que a continuació, espero anar resolent.

Des del 1988, cada 1 de Desembre se celebra el dia mundial de la SIDA per donar visibilitat i igualtat a persones que contrauen aquesta malaltia. Es tracta d’un virus que ataca de forma directa al sistema immunitari provocant, a la llarga, que les persones presentin problemes de salut greus des d’una infecció fins a contreure un càncer  que pugui causar la mort. La SIDA s’ha convertit en una pandèmia mundial, sent el continent africà el que presenta major número d’afectats respecte a la resta.

Generalment, el VIH i la SIDA són dos termes que les persones tendeixen a confondre per la seva similitud, però al mateix temps tenen les seves diferències, ja que moltes persones diagnosticades amb VIH, poden no arribar a desenvolupar la SIDA. D’aquesta forma el virus de la immunodeficiència humana (VIH) és el virus causant de la infecció mentre que la síndrome de la immunodeficiència adquirida (SIDA) és la fase més avançada de la infecció causada pel VIH. El virus del VIH ataca i destrueix a les cèl·lules limfocítiques CD4 del sistema immunitari que són les encarregades de combatre les infeccions. La pèrdua d’aquestes cèl·lules dificulta al cos  lluitar contra les infeccions i certes classes de càncers. Sense tractament, aquest virus va destruint gradualment el sistema immunitari, causant un deteriorament de la salut i l’aparició de la SIDA, però arribar a aquest extrem de la malaltia es pot evitar amb tractament que pot recuperar el sistema immunitari.

Com qualssevol tipus de virus, el VIH és contagiós i es transmet quan es comparteixen certs fluids corporals, per exemple la sang, el semen, el líquid preseminal, fluxos vaginals, rectals i llet materna. Per tant, s’ha de tenir especial cura en el moment de tenir relacions sexuals siguin vaginals o anals i en compartir agulles i xeringues.

D’altra banda, aquesta transmissió del virus del VIH es pot evitar amb tractament d’antiretrovirals, que frenen la multiplicació del virus del VIH i redueixen la concertació d’aquest en sang.

Al tenir menys concentració de virus en sang, permet protegir al sistema immunitari i impedeix que la infecció evolucioni a SIDA. Aquest tipus de tractament no cura a les persones contagiades, sinó que ajuda a tenir una vida més llarga, sana i que el virus sigui indetectable en sang. El fet que sigui un virus indetectable, significa que no hi ha risc de transmetre´l a la parella o a una altra persona a través del contacte amb fluids corporals.

Així doncs, el VIH es considera una infecció de transmissió sexual que es pot prevenir mitjançant pràctiques sexuals segures amb preservatiu i evitar compartir material de venopunció. També és important, que després d’un contacte de risc s’acudeixi al centre de salut per tal fer un examen de salut i seguir els consells de l’equip sanitari.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.