Com en anys anteriors, del 18 al 24 de novembre se celebra la Setmana Mundial de Conscienciació sobre l’ús dels Antibiòtics que té l’objecte de conscienciar a nivell mundial sobre la resistència als antibiòtics i fomentar millors pràctiques per a aturar l’aparició i propagació d’infeccions resistents a aquests medicaments.
Els antibiòtics són medicaments que s’utilitzen per al tractament d’aquelles malalties infeccioses que són produïdes per bacteris, però no són útils per al tractament de les infeccions causades per virus com la grip o el refredat.
Des del descobriment dels antibiòtics i al llarg dels anys s’ha observat un abús, ús inadequat o ús incorrecte dels antibiòtics. I aquest consum inadequat és a escala mundial i tant en medicina humana com veterinària, fet que ha portat a incrementar l’aparició de bacteris resistents als antibiòtics. Les resistències es produeixen quan els gèrmens canvien amb el temps i no responen als medicaments i fa que infeccions que limitaríem amb ells, s’esdevinguin malalties greus o fins i tot mortals. Hi ha molts factors que acceleren les resistències a tot el món, entre els que es troba l’ús inadequat o excessiu dels antibiòtics en els éssers humans, en la ramaderia i l’agricultura.
Les resistències als antibiòtics és ja avui dia, un problema de salut pública mundial, urgent i greu. Per lluitar contra elles s’han d’implicar els diferents agents de salut: administracions, Governs, professionals de la salut i pacients per poder disminuir-les i que els antibiòtics tornin a ser medicaments segurs davant les infeccions bacterianes en les futures generacions.
Darreres dades ens mostren com, si continuem amb el creixement de resistències antimicrobianes, l’any 2050 constituiria la primera causa de mort al món, per sobre de les morts causades per càncer.
Què podem fer per lluitar contra les resistències?
- Prevenir les infeccions:
- Rentat de mans adequat amb aigua i sabó o gel hidroalcohòlic i seguir les recomanacions actualitzades d’ús de mascareta.
- Vacunació seguint les indicacions del nostre sistema sanitari
- Amb un consum adequat dels antibiòtics:
- Consum d’antibiòtic només amb recepta mèdica
- Mai guardar-los a la farmaciola (si en sobren) per un altre episodi o per a una altra persona
- Sempre s’ha d’acabar el tractament i acomplir els horaris recomanats
- Si teniu dubtes consulteu al vostre professional sanitari o farmacèutic abans de fer-ho a xarxes socials o internet.
Quan prenem antibiòtics de manera inadequada, accelerem l’aparició de resistències als antibiòtics. Les infeccions resistents als antibiòtics són més complexes i difícils de tractar.
Demaneu sempre assessorament a un professional sanitari abans de prendre antibiòtics.
CAP Doctor Carles Ribas