Mertxe Liroz, infermera
CAP doctor Carles Ribas
Fins no fa gaire, vivíem en una societat que es creia immune a tot i pensàvem que a nosaltres res dolent ens podia passar ja que vivíem em el millor dels mons possibles. Estàvem molt acostumats a veure que quasi tot el dolent passava gairebé fora de casa nostra: les guerres, les grans catàstrofes climàtiques, les malalties infeccioses com la malària, l’ebola, …, que acabaven amb miliars i miliars de persones… Però vet aquí, que els nostres ciments de seguretat comencen a esmicolar-se, i ens arriba la Covid, que ens posa davant de les nostres contradiccions i debilitats. Tot plegat, ens adonem que nosaltres no som immunes i que estem connectats amb el que passa al nostre voltant.
I aquí ens trobem, tots plegats, lidiant no sols amb la Covid sinó també amb altra de les conseqüències de la nostra dominació i desconsideració en vers la natura, com són les resistències dels bacteris als antibiòtics. El gran triomf que va suposar, al final de la segona dècada del segle passat, el descobriment de la penicil·lina i tot el ventall de possibilitats d’èxit que ens obria en vers les malalties infeccioses, s’ha tornat quasi cent anys després, en un malson pel mal ús i abús que hem fet al llarg dels any d’aquests. I, els superbacteris –nom amb el que coneixem a aquests bacteris immunes al efecte dels antibiòtics– s’han convertit en un gran repte per la humanitat!
Així l’Organització Mundial de la Salut (OMS) es fa ressò i ens adverteix del fet que si no prenem mesures ja, al 2050 hi haurà més morts relacionades amb els superbacteris i la seva resistència als antibiòtics que per càncer, i que aquesta serà la primera causa de mort al nostre planeta. Una vegada més, tots estem connectats, com no podia ser d’altre manera.
Podem fer nosaltres, aquí i ara, res per tal d’aturar l’aparició de noves resistències als antibiòtics? Com podem anar per feina? Doncs seguint, per començar, aquests petits consells:
- Rentant-nos les mans amb sabó i freqüentment, per tal d’evitar contagis i infeccions.
- Prenent antibiòtics sols si aquests han estat prescrits per un facultatiu o facultativa. No hem d’oblidar, que els antibiòtics només serveixen per curar malalties produïdes pels bacteris, i que hi ha un munt de malalties infeccioses produïdes per altres microorganismes, com els virus, que no es curen amb aquests!
- No hem de compartir ni recomanar antibiòtics a ningú, perquè no sabem quin microorganisme ha produït la malaltia. Pensa que hi ha malalties que tenen símptomes semblants i que estan produïdes per microorganismes diferents. Als centres de salut disposem de proves que ens orienta a l’hora de esbrinar l’origen de la malaltia infecciosa, així com de protocols per poder fer un bon ús dels antibiòtics en el cas de necessitar-los.
- No hem de guardar els antibiòtics que ens sobren a casa per tal d’evitar utilitzar-los pel nostre compte. És més saludable portar-los als punts SIRE de les farmàcies.
- No hem de deixar el tractament antibiòtic prescrit a mitges, així com no és aconsellable deixar la feina a mitges: pensa que si ho fem l’antibiòtic no ha tingut temps de matar els bacteris i aquests es fan resistents.
No hem d’oblidar que sempre podem fer alguna cosa en front de les adversitats, i contribuir amb el nostre petit gra de sorra, si no a revertir, si a temperar les amenaces… Com societat hem de plantejar-nos la relació que tenim amb la natura, ja que les mesures pel control dels virus i els bacteris s’han de prendre a nivell global, planetari, i que aquestes mesures passen per aturar i frenar el canvi climàtic.