Kilian Rodríguez
Fa tan sols dos mesos es va anunciar per part del govern espanyol l’inici de la desescalada en 4 fases fins arribar a la nova normalitat. Dos mesos en els quals moltes províncies i regions sanitàries han anat canviant de fase setmana a setmana fins arribar al punt on ens trobem avui.
No obstant, en els últims dies s’han produït una sèrie de rebrots i de nous contagis arreu del país on s’ha hagut d’acordonar la zona de contagi (com es el cas de la comarca del Segrià o la comarca gallega de A Mariña).
En el cas de la nostra ciutat de Barcelona, les dades que ens proporciona l’Agencia de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS) indiquen un augment desigual dels contagis en gairebé tots els districtes de la ciutat, llevat del de Nou Barris. Al Districte de Sants Montjuïc trobem el repunt més gran, amb catorze nous casos comptabilitzats durant l’ultima setmana de juny, que gairebé quadripliquen els quatre casos de la setmana anterior. Ara bé, podem parlar de rebrot? Molts analistes i mèdics coincideixen en què no es tracta d’un rebrot tècnicament parlant.
El pla d’Estratègia de detecció, vigilància i control de la Covid-19 estableix que un brot és qualsevol agrupació de tres o més casos confirmats o probables que tinguin un “vincle epidemiològic”. Es a dir, que els infectats hagin contret el virus en el mateix moment i en el mateix lloc.
Des del Grup de Recerca de Biologia de la UPC i des del Vall d’Hebron indiquen que l’augment del nombre de casos es deu principalment a què s’han començat a fer molts testos ràpids i per tant se n’han detectat més positius, la majoria dels quals són asimptomàtics, lleus i perfectament controlables pels CAPs.
Els experts coincideixen en què ens hem d’acostumar a viure amb els petits brots que aniran sorgint i és una cosa totalment normal en el context i l’evolució actual de la pandèmia. El virus no se n’ha anat, continua aquí i per tant aquests brots entren dins del que s’espera. Ara bé, adverteixen: “Hem de posar l’èmfasi en les mesures de precaució i d’higiene per evitar que aquests brots es converteixen en un rebrot”.