Equip d’Infermeria CAP la Marina
El proper 16 de Novembre és el dia Mundial contra la malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC). La MPOC limita el flux d’aire que arriba al pulmons i es produeix una inflamació de les vies aèries, ocasionant una dificultat per respirar.
És la quarta causa de mortalitat al món i la OMS estima que arribarà a ser la tercera al 2030. Afecta aproximadament un 10% dels majors de 40 anys. La causa més important de la MPOC és el tabaquisme però també influeix la contaminació ambiental i algunes condicions laborals en les que hi ha exposició a combustió.
Els símptomes més freqüents són las tos crònica, l’expectoració i l’ofec. Aquest últim empitjora a mida que avança la malaltia i pot acabar limitant l’exercici físic i les activitats de la vida diària, disminuint així la qualitat de vida.
En ocasions els símptomes s’aguditzen, sovint coincidint amb un procés infecciós. Aquest fet, requereix d’un tractament específic i pot acabar desencadenant un ingrés hospitalari.
El diagnòstic es realitza a través de l’espirometria, aquesta prova determinarà la presència de MPOC i el seu grau de severitat.
Què pot fer la població amb MPOC per millorar la seva qualitat de vida?
- Deixar de fumar.
- Vacunar-se de la grip cada any.
- Sol·licitar informació sobre la vacuna del pneumococ a la seva infermera.
- Prendre la medicació prescrita pel metge.
- Realitzar exercici físic de manera regular.
- Evitar el sobrepès.
- Reconèixer els símptomes de les exacerbacions: febre, augment de l’ofec, canvis de color de l’esput, coloració blavosa als llavis i/o molta somnolència.
- Sol·licitar visita amb el metge de família davant la sospita d’exacerbació.
- Visitar la infermera al menys un cop l’any per: revisar la correcta realització dels inhaladors, repassar hàbits de dieta i exercici i sol·licitar espirometria de control (si procedeix).