La transformació urbana del Prat Vermell en el focus

Ada Colau posa la primera pedra d’una altra promoció a la zona assolint un màxim històric en la construcció d’habitatge públic a la ciutat

És 14 de maig, són les 11 del matí i som al barri de Cases Barates (Eduard Aunós), en un nou edifici que es comença a bastir al carrer Ulldecona 2-10, on posaran la primera pedra. Les fotos son importants. És un espai on hi ha molt edificis en diferents fases de construcció.  L’Ajuntament ha convocat el veïnat, representants de diverses entitats de La Marina, el gremi de constructors, el d’arquitectes i també la premsa.

Hom ens anuncien la fita que el Consistori aconsegueix el màxim històric en la construcció d’habitatge públic a la ciutat. Son 2.329 habitatges en obres o prop d’iniciar-se, un 30% per cent de tot el parc públic que hi havia el 2015.  Una inversió que en conjunt arriba als 316 milions d’euros i que generen uns 3.500 llocs de feina, segons dades del mateix consistori. L’escenografia posa l’alcaldessa Ada Colau al capdavant de màquines, i els assistents, tothom amb casco de seguretat per la proximitat d’obres, completen l’escenografia preparada per l’ocasió. L’acompanyen els regidors Lucia Martin i Marc Serra, d’Habitatge i del Districte de Sants-Montjuïc, respectivament. També hi són representades les entitats del barri i hi fan ús de la paraula els representants dels gremis.

A l’entrevista amb La Marina, l’alcaldessa destaca el deute que la ciutat té amb els barris de La Marina i reivindica l’aportació del seu Govern per fer realitat l’arribada del metro, en les parades Foc i Foneria, les petites però diverses intervencions urbanístiques que s’han realitzat. També la seva política social amb el Pla de Barris i la fita en habitatges que, a més, assegura haver cuidat que es compleixi l’objectiu de mixtura social. Que convisqui veïnat amb diverses rendes per evitar a tot preu els guetos socials.

Uns dies abans, el primer Tinent d’Alcaldia, Jaume Collboni,també hi feia una passejada acompanyat d’entitats i associacions veïnals. El missatge era: “la gent ha de saber que ara els seus fills podran optar per quedar-s’hi”. Posava èmfasi en la idea de viure-hi i viure. És a dir “habitatge i feina amb salaris dignes per poder viure”. El seu missatge accentuava la feina de la Regidoria que comanda, vinculada a Economia i Empreses. Tot això comentaven tots dos líders del consistori en un barri que és, per l’experiència vital, escèptic davant l’autoritat.

En general, el veïnat a Cases Barates veu amb bon ulls i un cert optimisme els canvis i la transformació de la zona, confien que els repercutirà per a bé, accelerarà l’arribada de serveis, i dotarà la zona d’una mixtura social, molt més rica i variada.

Entre els representants del veïnat hi eren presents de La Unió d’Entitats de La Marina, El Casal de Barri La Vinya, Marina Viva, Engranatge entre més. La Marina va buscar la gent del mateix barri per conèixer les seves impressions.

La veu del veïnat de Cases Barates

Ginesa Pérez, veïna de Cases Barates considera que està “molt bé” que arribi altra gent i valora positivament els canvis del voltant. Assegura que de mica en mica els canvis es comencen a notar, tot i que no acaben d’arribar al barri. “Som molt bons veïns però necessitem que l’Ajuntament faci alguna cosa, perquè no hi ha cap servei ni pels infants ni per la gent gran. Jo he nascut aquí però estic molt descontenta”, assegura. L’Ajuntament té previst la millora de la plaça Falset, i al barri existeix un centre de reforç escolar per infants, l’Imagina’t. Però cap altre servei.

La Pepi Martínez, una altra veïna, hi torna.  “Visc al barri de tota la vida i aquí no ha canviat res. Em sembla molt bé que vingui altra gent, però la que ha arribat fins ara no passa mai pel barri, ni s’hi apropa per a res ” La Pepi es malfia que el nucli de Cases Barates continuarà com sempre, sense notar gaire cap transformació. Tot i això és optimista i té l’esperança que tot acabi repercutint per a millor.

De la mateixa manera, en Jordi, president de l’AAVV de Cases Barates té clar que el benefici principal que rebrà el barri són els serveis que venen necessitant i reclamant de fa molt de temps, però que en ser un barri petit mai no aconseguia aquestes inversions. “Esperem que vinguin nous serveis, com el CAP, parvulari, casals per la gent gran… li recordem a les administracions que comencem a ser un nucli gran d’habitatges i no tenim cap servei”. Està convençut del profit que els reportarà l’arribada de nous veïns. “Tenim confiança que tot anirà bé, que no seran perfils conflictius i puguem fer un bon veïnatge. Si les coses es fan bé, tots sortirem guanyant”.

Els nous veïns.

La Netja i els cinc membres de la seva família viuen al Passeig de la Zona Franca i són socis de la Cooperativa La Chalmeta (carrer Ulldecona), que acabarà l’obra en els propers mesos. La previsió és que els nous veïns entrin a viure-hi entre el setembre i l’octubre. La major expectativa de la Netja és el fet de deixar de dependre d’immobiliàries. Li agrada molt el sentit de la cooperativa en apostar per un projecte comunitari i amb molts espais d’ús compartit. En celebra el canvi, a més, perquè no haurà de marxar del barri i per tant no li caldrà canviar la canalla de centre ni modificar substancialment les seves rutines.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.