“El judici a la democràcia” d’Òmnium a La Marina

Text: Andrea Bello; Fotos: Andrea Bello, Rafel Vidal i Josep Vicens

Ahir dijous la plaça de la Marina va ser escollida per acollir l’acte d’Òmnium Cultural com a part de la seva campanya Judici a la Democràcia. Amb el hashtag #JoAcuso es va presentar el debat que forma part la campanya de l’entitat dirigida a conscienciar sobre el significat del judici als presos polítics catalans pels fets de l’1 d’octubre i els seus precedents, el qual s’ha anomenat el judici del procés, la sentència del qual ha estat ajornada fins a la tornada de vacances d’estiu.

L’acte va consistir en una tertúlia dirigida per la periodista del diari de la Marina, Yohany Limpias, amb els participants que es van asseure al banc dels acusats, com anomenaven al sofà que era present als actes d’aquesta campanya.

La primera reflexió va arribar de la mà del periodista, activista social i exmembre del Parlament per la CUP, David Fernàndez, la qual va girar entorn la importància de la sentència pel que fa als drets, no només dels presos, sinó de tota la ciutadania i sobretot d’activistes i sindicalistes, i la necessitat de seguir lluitant pels drets aconseguits perquè aquest no siguin retallats en la deriva, que segons Fernàndez, està patint la democràcia espanyola en l’actualitat.

També de la lluita pels drets i de lluites conjuntes de moviments socials com l’independentisme, el feminisme i el moviment obrer va parlar l’activista feminista, professora de Ciència Política per la UPF i membre de la Sindicatura Electoral de l’1 d’Octubre, Tània Verge, la qual també va parlar de la demonització que pateixen aquests moviments “Jo sóc independentista i per això em diuen nazi, a més també sóc feminista pel qual sóc feminazi i al final sóc nazi al quadrat”, bromejava.

La visió més propera als afectats pel judici la va aportar Alba Puig, filla de Lluís Puig, exconseller de cultura de la Generalitat que actualment es troba a l’exili. “Abans que res volia agrair la solidaritat de la gent envers els polítics i les seves famílies” iniciava el seu torn de paraula l’Alba, que també va assegurar que no esperen una sentència justa del procés i que caldrà seguir “lluitant per la llibertat”.

A l’acte també va ser present Marcel Mauri, vicepresident d’Òmnium Cultural, el qual va agrair que la gent assistís als actes, ja que, des de la presó en Jordi Sànchez rebia el suport de la gent. També va reforçar la idea de la pèrdua de drets democràtics en empresonar persones pels seus ideals i va remarcar l’èxit de la campanya amb més de 700 actes.

Tots quatre ponents van referenciar la necessitat de no perdre la unitat i l’acció colectiva a l’hora d’afrontar la setència futura. 

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.