El monument “Homenatge al Patí de Vela” ja llueix al Port de Barcelona

Text: Port de Barcelona                       Fotografia: Yohany Limpias

El Club Natació Barcelona i l’Associació Esportiva Internacional de Patins a Vela han lliurat al Port l’escultura de l’artista Joaquim Ros i Sabaté

L’escultura “Homenatge al Patí de Vela”, creada l’any 1972 per l’artista Joaquim Ros i Sabaté, llueix des d’aquest mes al final del Passeig Joan de Borbó, després d’haver estat sotmesa a un tractament de restauració a càrrec del Club Natació Barcelona (CNB) i de l’Associació Esportiva Internacional de Patins a Vela (ADIPAV). Aquestes entitats van fer entrega de l’escultura al Port de Barcelona en un acte encapçalat per la seva presidenta, Mercè Conesa, i pel director general, José Alberto Carbonell, acompanyats per la presidenta de l’ADIPAV, Anna Pujol; el president del CNB, Bernat Antràs; el secretari general de l’Esport de la Generalitat de Catalunya, Gerard Martí Figueras; el president de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya, Gerard Esteva; i el president de la Federació Catalana de Vela, Xavi Torres.

L’any 1971, la Comissió de Vela del CNB va fer una col·lecta entre patrons i socis per aconseguir fons destinats a la creació d’una escultura que homenatgés el patí de vela, una embarcació de vela lleugera, genuïnament catalana, que va néixer als anys 20 a les platges de la Barceloneta. L’obra va ser encarregada a l’artista Joaquim Ros i Sabater i el 7 de març de 1972 s’inaugurava el monument, ubicat a l’antiga Escullera del Port de Barcelona.

Posteriorment, l’escultura, que representa un patí de vela navegant sobre tres onades en forma de mitja lluna, va ser retirada amb motiu de la construcció de la Nova Bocana del Port de Barcelona i es va traslladar a l’Edifici ASTA, on va romandre fins l’any 2016, quan l’ADIPAV impulsa una iniciativa per recuperar i rehabilitar el monument amb la col·laboració del CNB. Els treballs de restauració han anat a càrrec dels Tallers Comas.

Durant la seva intervenció en l’acte de col·locació de l’escultura en el seu nou emplaçament, Mercè Conesa va recordar que el Port de Barcelona és “més que un port” perquè també és ciutat. I, en tant que port-ciutat, “hem de posar en valor la feina que s’ha vingut fent a l’entorn del món de l’esport”.

La recuperació de l’escultura, ubicada ara en un emplaçament que el Port de Barcelona ha posat a disposició de tota la ciutadania, és “una mostra de com la Comunitat Portuària de Barcelona honora el seu patrimoni cultural” i “a les persones que van voler construir futur”, va emfatitzar Mercè Conesa.

Des del Port Vell, durant molts anys, s’ha fet un important treball de planificació per integrar una activitat portuària intensa i complexa en un àmbit obert i accessible als ciutadans, que forma part de la trama urbana de la ciutat. L’acte celebrat és una mostra de com el Port Vell enriqueix la ciutat amb la seva oferta cultural, esportiva i com a centre de negocis i comerç, entre d’altres activitats.

Mercè Conesa va finalitzar la seva intervenció recordant que aquest acte de “reinauguració” de l’obra “Homenatge al Patí de Vela” coincideix amb les Festes de la Mercè, dies en els que el Club Natació Barcelona organitza, des de l’any 1932, el Gran Premi La Mercè de Patí a Vela, la competició més veterana de l’Estat i que s’ha celebrat any rere any, només interrompuda durant la Guerra Civil. Aquest trofeu celebra enguany la seva 83 edició.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.