L’exposició “El Price dels Poetes” a la biblioteca Francesc Candel

El passat dimarts, va tenir lloc a la Biblioteca Francesc Candel la inauguració de l’exposició “ El Price dels Poetes. De la poesia en temps de misèria”.

L’acte inaugural es va celebrar a la Sala Polivalent de la biblioteca, i la xerrada va ser a càrrec de Pere Baltà, president de la Fundació Candel i del poeta i filòleg Pere Balasch. Tots dos varen parlar de la importància que van tenir als anys setanta el grup de poetes que intervingueren en aquella trobada, que es va anomenar: “ Primer festival de Poesia Catalana” al 1970. Els seus promotors varen ser tres poetes: Joan Coromines, Joaquim Horta i Francesc Vallverdú. El lloc triat, el Gran Price on habitualment s’hi feien vetllades de Boxa i Lluita Lliure.

Aquest festival va tenir dues edicions més: el Gespa-Price, celebrat al Campus de la Universitat Autònoma de Barcelona a Bellaterra, el 15 de maig de 1975, on hi varen participar setanta poetes i el públic estava format per més de dos mil estudiants. El següent va ser el Price-Congrés, celebrat el dia 21 de maig de 1977 al Palau Blaugrana sota el lema “Els poetes dels Països Catalans per l’ús oficial del català”.

El senyor Pere Baltà va ressaltar les inquietuds d’aquells poetes per la situació política (recordem que eren els últims anys de la dictadura  franquista) i sobre tot per la llibertat d’expressió, la qual ja era reclamada al carrer per la ciutadania. També va nomenar els poetes que hi van intervenir, entre d’altres: Vinyoli, Espriu, Leveroni, Palau i Fabre, Ferrater, Brossa, Foix, Pere Quart, Bartra…

Després, el senyor Pere Balasch, va parlar d’aquella jornada i de la relació que va tenir amb alguns dels poetes que hi van participar, explicant-nos que tot i sent de diferents procedències socials i ideologies i fent un tipus de poesia totalment diferent, van compartir el projecte.

També es va presentar el documental on Pere Portabella i Vicens Altaió parlen de les dificultats del muntatge i organització i de com es va poder fer la filmació de l’acte, tot i la presència de la policia social franquista, a la qual van poder enganyar amb la col·laboració del personal del Price, i de bona part del públic que va treure les películes d’amagat.

Un cop acabats els parlaments, alguns dels membres de Montjuïc Poètic van fer una lectura de poemes de Rosa Leveroni, Tomàs Garcés, Salvador Espriu, Joan Vinyoli, Joaquim Horta, i del mateix Ramon Balasch. Per acabar, el conjunt musical “Tast de Sons” ens van oferir unes quantes peces instrumentals i van cantar i recitar les Corrandes d’Exili de Joan Oliver (Pere Quart), juntament amb en Josep Vicens.

La sala era força plena, cosa que és d’agrair per part dels organitzadors, però hem de constatar que “ Montjuïc Poètic” ja està acostumat als èxits de públic sempre que organitzen un acte. Ells son també els que han realitzat el muntatge i la coordinació de l’exposició. Gràcies des d’aquí per acostar els barris de la Marina a la cultura.

Vull convidar-vos a visitar l’exposició que serà oberta fins el dia 22 d’octubre. L’acte de clausura tindrà lloc el dia 20 a càrrec d’Agustí Pons, periodista i escriptor, amb la projecció de la pel·lícula Documental clandestí del Price de Pere Portabella.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.