Amb cues per entrar a la sala de la biblioteca Fransesc Candel es va inaugurar aquest dimecres, 12 de gener, l’exposició fotogràfica homenatge “Núria Feliu, ja us he reconegut” que mostra un recull d’imatges d’aquesta cantant, mite de la cançó i la cultura catalanes, obra del fotògraf del barri Josep Vicens.
Només entrar veiem al Josep parlant amb veïns i veïnes fent explicacions i recordant el moment en què es va fer cada fotografia. “M’agrada poder fer explicacions, li dona context i així la gent pot entendre-ho millor”. El Josep va començar a fotografiar a la Núria l’any 1971, quan va ser nomenada padrina de l’equip de futbol Sant Andreu, i des de llavors i fins al confinament han mantingut la relació “ella em cridava a mi perquè li fes les fotografies d’algun acte, també era de les que quan li demanaves venia, igual que el Candel, per tant, havia fet molts actes al districte”.
Tot aquest recorregut conjunt ha permès ara omplir la biblioteca amb imatges, entre les que el Josep destaca per exemple la trobada de compositors de la Sardana, amb Victòria dels Àngels i un jove Guardiola i en Cuní com a presentador, o les imatges de la Núria amb el Paco Candel “en Candel gairebé mai somreia, però a les fotos ballant amb la Núria pots veure la seva expressió de felicitat”.
L’exposició mostra, per tant, els vincles de la Núria Feliu, una cantant amb bagatge internacional, amb els barris del seu Sants natal, també demostra el compromís que sempre ha tingut amb la cultura catalana per portar-la a tots els racons del món.
L’exposició va captar també l’atenció de representants polítics que es van apropar a la biblioteca. De junts per Catalunya Elsa Artadi destacava la importància d’aquest homenatge a la figura de Núria Feliu “el que reflecteix la Núria és que tu pots tenir una projecció internacional i fer-la servir per fer valdre els barris, els carrers, les entitats… allò que ens fa ser com som”, al seu torn Jordi Castellana d’ERC destacava que “està molt bé que l’exposició s’hagi fet al barri de la Marina perquè, tot i que ella era de Sants, cal també sentir-la nostra i reivindicar-la com a patrimoni per a tota la ciutat”. A més també hi eren presents altres personalitats com l’expresident Jordi Pujol, l’exalcalde de Barcelona Xavier Trias, el regidor Jordi Martí i la presidenta de la mesa del districte, Neus Munté, així com familiars de Feliu.
Seguida de la inauguració de l’exposició es va fer una ponència amb el periodista Enric Frigola, l’actor Enric Majó i el periodista i polític Pere Baltà. Tots tres pròxims a la Núria Feliu i a la seva trajectòria van fer un petit repàs per la seva vida compromesa amb la cultura catalana i amb la gent dels barris i pobles del país.
Albert Torras, presentador i organitzador de l’acte, va explicar com la iniciativa va sorgir espontàniament fa dos mesos quan va veure una publicació del Josep Vicens al Facebook amb fotos de la Núria. Amb aquest acte es dona el tret de sortida a la celebració dels 80 anys de la Núria Feliu. De cara al febrer hi ha altres activitats programades com un concert de la seva neboda o una exposició de la Núria a Amèrica.
De moment l’exposició fotogràfica estarà disponible a la biblioteca fins a finals de gener. El Josep Vicens està content de “poder fer alguna cosa pel barri i així transmetre una mica del que sé perquè quedi”.