Parlem amb Carlos Vallejo, director de Memorial SEAT, sobre el 50 aniversari de la mort de l’Antonio Ruiz Villalba durant el desallotjament de la fàbrica SEAT el 1971.
Per què Antonio Ruíz Villalba és una figura destacada per al barri de la Marina i per la SEAT?
Més que la figura en si, Antonio Ruíz representa el moment històric de lluita més àlgid de la SEAT, al barri. A Barcelona i fins i tot a Espanya no s’ha donat un cas semblant de lluita obrera.
Què va passar el 18 d’octubre de 1971?
Aquell dia, tots els treballadors en assemblea van decidir fer una vaga general per demanar la reincorporació dels treballadors acomiadats per ser sindicalistes, i per una millora en el conveni.
La resposta de l’empresa va ser tancar-se al diàleg i va demanar la intervenció de les forces policials, que van entrar de manera agressiva, a cavall i amb pistoles. Els obrers que estaven a l’assemblea van arrecerar-se als tallers i es quan van ferir de mort a Antonio Ruíz i molts altres també van estar ferits greus en una autèntica batalla campal, quelcom que no havia passat mai a cap altra fàbrica.
Va ser una lluita continua del 71 fins a la fi de la dictadura al 75 i la Llei d’Amnistia general a tots els treballadors sindicalistes, al 77.
Quines activitats teniu preparades pel 50 aniversari?
El dissabte abans ens reunirem en assemblea amb treballadors i sindicalistes actuals, i el dia 18 farem com cada any una ofrena amb parlaments a la sortida de la fàbrica d’aquí de la Zona Franca. A les 12 anirem a la plaça del Moviment Obrer, on inaugurarem un faristol que ens ha concedit l’Ajuntament. Tot seguit ens desplaçarem al barri de la SEAT, al carrer Bronze on es pintarà un mural que explicarà els fets d’aquest 18 d’octubre d’ara fa 50 anys. I acabarem el recorregut pel barri al carrer Antonio Ruíz també amb un petit homenatge. A la tarda, a la seu de CCOO presentem un llibre de recull de testimonis i que explicarà aquest 18 d’octubre.
Per què és important fer aquest acte i tenir una entitat com Memorial SEAT al barri de la Marina?
El barri de la Marina es on va néixer la SEAT i els habitatges, una de les primeres colònies industrials. Estem lligats a la història del barri, que ha estat testimoni de totes les grans mobilitzacions. Aquest era un barri industrial i volem mantenir aquesta memòria, no tant pels fets històrics, sinó per els valors de la lluita obrera: la solidaritat, la consciència de classe i la insistència de la lluita i la mobilització per assolir drets i millors condicions. Hem de transmetre a les noves generacions que no s’han de deixar perdre els drets assolits amb la lluita de tants anys.