Redacció:Yohany Limpias
El 15 d’octubre la Biblioteca Francesc Candel va acollir la presentació del llibre, “Esperaré siempre tu regreso”, de Jordi Peidro. Una apassionant història que explica “l’epopeia dels republicans espanyols a partir de l’emocionant relat biogràfic d’en Paco Aura (Alcoi 1918-número de deportat a Mauthausen). Des de l’exili a França, com a refugiat, fins al seu pas pel camp de concentració de Mauthausen. ‘Esperaré siempre tu regreso’ constitueix un vívid i apassionant testimoni d’un episodi històric”. Així presenta el relat l’editorial, i no n’exagera.
Els assistents ho vam poder comprovar sentint altres testimonis a la taula rodona que es va organitzar, on hi van participar en Llibert Villar, vicepresident de l’AMICAL de Mauthausen i fill de deportat; en Tomàs Rebollo Echaniz, soci voluntari de l’AMICAL i fill de deportat; la Lurdes Vidrier, sòcia voluntària de l’AMICAL i néta de deportat; i la Fina Ferrando, membre de la junta d’AMICAL i professora jubilada d’història.
Però entre els assistents també hi havia familiars que havien patit tot l’horror que van comportar els camps de refugiats nazis. Justament van ser ells el que van reclamar i reflexionar sobre el que està passant als camps de refugiats dels països en guerra. “Tampoc són tolerables els camps de refugiats a la mateixa Europa i les condicions de vida que té aquella gent, com tampoc puc entendre el que fa el govern israelià amb el poble palestí, el mateix que va patir el seu poble”, expressava un d’ells.
Reflexions entorn una època dolenta, l’actual, on cada vegada guanya més adeptes el discurs intolerant i racista d’alguns partits polítics. Per això preguntem a Peidro com va néixer el projecte d’aquest llibre.
“Un dia vaig sentir el testimoni per la ràdio i em va fascinar. Vaig pensar que era una història que mereixia ser explicada també en el format de còmic. Perquè així s’arriba a un altre públic que potser d’altres maneres no s’hi arribaria. Al començament a ells no els va convèncer del tot, però quan van veure algunes vinyetes, van decidir que ho féssim”.
I ha funcionat! Aquesta ja és la segona edició i en acabar la taula, la majoria dels assistents va comprar-ne un exemplar. Té un preu de 20 euros i s’ho val. L’autor es va prendre el seu temps per a dedicar un dibuix a cadascú dels que volien la seva signatura original. Gairebé tothom.
Jordi Peidro (Alcoi, 1965) Des de fa més de trenta anys es dedica a la seva gran passió, explicar històries. És dibuixant, guionista, historicista i portadista.