MARTÍ MOLINA |
Jordi Pujol i Artur Mas encapçalen l’acte institucional per celebrar l’aniversari de la publicació de l’històric llibre de l’escriptor
Ja fa cinquanta anys que Paco Candel va escriure ‘Els altres catalans’ (1964), un dels llibres cabdals de la bibliografia de l’escriptor, i que descriu les múltiples problemàtiques dels immigrants que van arribar a Catalunya a la primera meitat del segle XX. Una narració sincera, en primera persona, que avui en dia encara té vigència.
Aquest dilluns 17 de febrer s’ha fet l’acte institucional commemoratiu al Palau de la Generalitat, el primer d’una sèrie d’esdeveniments amb què es vol homenatjar l’escriptor durant tot un any. Hi haurà diferents tipus d’actes, des del memorial Francesc Candel per recordar Max Cahner, editor d”Els altres catalans’, passant per diferents debats i actes acadèmics, la presentació del llibre ‘Barcelona i Candel’, l’estrena de l’obra de teatre ‘Els altres catalans’ o la inauguració d’un monument, entre d’altres.
“A Catalunya vam tenir la sort de tenir un Candel”, ha dit l’expresident Jordi Pujol, que ha afegit: “Un Candel no és un especialista però és algú que viu el problema des de dins, que el viu en ell mateix. I que a més a més aquesta experiència no se la queda per ell. Fa que en participi la societat i es dóna la circumstància que és capaç d’explicar-ho d’una manera entenedora, no sàvia i impactant”.
Pujol ha destacat la capacitat d’integració de l’escriptor i ha assegurat que la seva visió de la immigració, que va deixar plasmada l’any 1964, recull molts dels problemes que té actualment Europa, també pel trànsit de persones en busca d’un futur millor.
De la seva banda, el president de la Generalitat, Artur Mas, ha qualificat Candel com “un alquimista de les relacions humanes”. “No va ser un especialista, no tenia el títol de sociòleg. Però no li calia. Va ser un mestre”, ha afegit el cap del Govern, que ha llegit una carta de Maria Candel (filla de l’escriptor) que li ha enviat personalment per agrair-li els actes de celebració i en què qualificava el seu pare com un “home estimat per tots”.
També hi ha intervingut, entre d’altres, el sociòleg Salvador Cardús, que ha qualificat Candel com “un dels deu personatges més imortants que hi ha hagut al país al segle XX”. Cardús ha recordat petites anècdotes de la publicació del llibre, com que l’editor Max Canher va encarregar-li el llibre el 1958 i que va proposar-li de títol ‘Nosaltres els immigrants’. Una proposta que Candel va rebutjar enèrgicament.
El sociòleg també ha destacat la capacitat de Candel per estudiar i entendre la immigració i explicar-la d’una manera tan clara i entenedora, ressaltant que l’any de la seva publicació, “en només tres setmanes es van vendre 30.000 exemplars”.
A l’acte també hi han intervingut el director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés, l’exdiputat al Parlament de Catalunya Rafael Hinojosa i el president de la Fundació Paco Candel, Pere Baltà.
Durant la cerimònia també s’ha descobert el cartell commemoratiu de l’aniversari, de l’artista Joan-Pere Viladecans, que és membre de la Fundació Paco Candel i que amb aquesta obra ha volgut retre homenatge a l’escriptor.
[…] Podeu llegir aquí la notícia […]
[…] Podeu llegir aquí la notícia […]