Neix un espai de reflexió veïnal

L’objectiu és debatre i participar de les decisions públiques

Alejandro Flores

La plaça del Moviment Obrer va deixar de ser, durant el passat 17 de desembre, un lloc destinat sobretot a esportistes. La quantitat d’espais oberts que tenim a la Marina permet que siguin llocs polivalents on el veïnat tingui protagonisme i, en definitiva, per donar-li els usos diversos que promoguin la participació de la ciutadania.

I aquell dia, l’espai ‘Construïm la Marina-Zona Franca’ naixia amb un acte inaugural tot aplegant més d’una trentena de persones, amb un objectiu comú: Transformar la urbanització de la Marina del Prat Vermell i part de la Marina de Port en una oportunitat per mobilitzar el veïnat i cridar-lo a la participació .

“L’espai ha sorgit de l’interès i la voluntat d’empoderar els veïns de la Marina de Port i la Marina del Prat Vermell i tenir un paper central en la seva transformació”, explica la Karen Abé, veïna de l’edifici de la Chalmeta. Veu un inconvenient en la forma en què s’ha posat en marxa el procés participatiu per a la remodelació del passeig, “amb límits i molt ajustat de calendari”.

L’espai és horitzontal i assembleari, i pretén aliar els veïns i veïnes de tots els barris que conformen la Marina per millorar el territori.

Com a entorn “per conèixer, formar-se, informar-se i incidir en la realitat del barri i la seva transformació”, aprofita que som un barri “molt actiu, però fragmentat” per generar unitat entre les entitats i el veïnat, afegeix la Karen. Hi coincideix la Lisa Marrani, arquitecta de la Comissió d’Urbanisme de la Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB), que anima a fer que la remodelació del passeig solucioni el “problema de les fronteres entre els barris i la seva accessibilitat”.

“L’espai ha sorgit de l’interès i la voluntat d’empoderar els veïns de la Marina en tenir un paper central per a la seva transformació”

El grup es defineix com a feminista, antiracista, antifeixista i popular, i està obert a tothom per debatre diferents assumptes del barri, malgrat que actualment és inevitable posar sobre la taula el del passeig. “Totes les millores em semblen divines, i cal que els dos barris de la Marina estiguin més units amb el nou passeig de la Zona Franca”, asseverava l’Esperanza González, de l’Associació de Veïns d’Eduard Aunós.

La Carmen Fernández, una altra veïna que hi participava, explicava que la remodelació del passeig és una millora de vida. “Tinc intenció de continuar participant d’aquest espai, perquè entre tots i totes hem de compartir perspectives i donar-nos suport”, deia, i reclamava un lloc bonic per passejar tranquil·la al passeig que la va veure créixer.

“M’estimo molt aquest barri i tinc la intenció de viure-hi en un futur, i crec que com a persona jove interessada en la Marina havia de participar”, comenta la Lídia Gómez, que forma part de l’Ateneu de l’Engranatge. La Lídia reclama que el veïnat ha d’estar al centre, i demana que el seu benestar no quedi relegat al trànsit de cotxes “perquè semblaria que els vianants siguem una molèstia”.

L’Espai és obert a tothom qui vulgui participar i es reuneix a l’edifici La Chalmeta, al carrerde Micaela Chalmeta, 7

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.