Parlem de la seguretat, barri a barri

Soroll, tripijocs al carrer, cronificació de la situació d'insalubritat i incomoditat amb les persones sense sostre o els assentaments del col·lectius que recullen ferralla, algunes de les preocupacions veïnals.

Xerrada dels Mossos
L'agent del Cos de Mossos d'Esquadra durant la seva exposició a l'AVV Eduard Aunós.

Què és la seguretat, com està i com la percebem? En un context de marcades eleccions -en menys de dos anys hem tingut les generals, locals, regionals i ara les europees- la realitat de les dades i les percepcions entre el veïnat i la ciutadania poden no correspondre’s.

Això és així, diuen els experts, perquè la seguretat és una matèria d’alt voltatge electoral i “els discursos de la por”, entre molts altres factors, poden afectar el comportament de les persones.

Ara bé, què diuen les dades?

En termes generals, les últimes dades sobre la seguretat revelen una certa millora de la situació delictiva. Així, el balanç de seguretat i activitat policial de l’any 2022, realitzat per la Policia de Catalunya, ha comptabilitzat un total de 570.387 fets delinqüencials, un -1,44% respecte al 2019. Es cometen 73,20 delictes per cada mil habitants. La taxa, els darrers anys, ha anat variant (60,43 el 2021), però el 2018 era del 74,73.

Després, els delictes que predominen són els comesos contra el patrimoni, el 82,6%. En destaquen els furts (41,9%), les estafes (20%) i els robatoris amb força (16%). Els delictes comesos contra les persones, directament, representen el 9,8%. Hi destaquen les lesions (30,9%), les amenaces (27,1%) i el maltractament en l’àmbit de la llar (15,6%). Tanmateix, s’han incrementat els delictes contra les dones; les agressions i abusos sexuals representen un 5,8%, un 25% més respecte al 2019. I la violència en l’àmbit familiar representa un 3,3%, un 13% més que en 2019.

Pel que fa a les regions, a Barcelona en conjunt, les dades també mostren una certa millora: dels 226.366 delictes registrats en 2019 s’ha passat als 193.286 el 2022, un 14,61% menys. Per districtes, i seguint aquesta tendència, Sants-Montjuïc ha reduït els fets delictius un 13,3% respecte al 2019.

Associacions veïnals, la Unió d’Entitats i l’Àrea Bàsica Policial (ABP) de Sants-Montjuic coincideixen en l’objectiu de “treballar des de la confiança i cohesionant-nos més com comunitat”

No obstant això, i per completar la mirada sobre les dades, convé parar atenció en l’enquesta de seguretat que l’Ajuntament de Barcelona realitza anualment. L’últim any amb registre, el 2021, i en una escala de l’1 al 10, la ciutat puntuava la seguretat en una mitjana de 5,6 (la millor nota és de 6,3 l’any 2017, des del 2003 que hi ha registres). I d’entre tots els districtes, Sants-Montjuïc és el que millor percepció de seguretat té, un 5,9%, seguit de les Corts, amb un 5,8. El que pitjor percepció té sobre la matèria és Sarrià- Sant Gervasi, amb un 5,3.

Tot i això, ja fa temps que els experts en seguretat i la ciutadania hem deixat de confiar als agents de policia tota la responsabilitat en matèria de seguretat. Per això, es treballa amb models preventius.

Xerrades a Sant Cristòfol
Les xerrades organitzades a Sant Cristòfol

En aquesta línia, durant el mes de maig, a la Marina, s’han realitzat cinc xerrades en diversos barris: el dia 6 a Sant Cristòfol, el 13 a Can Clos, el 14 a Eduard Aunós, el 16 a Illa Metalco i l’Àncora, i el 22 a Plus Ultra i la Vinya. La Rosalia Fernández, presidenta de la Unió d’Entitats de la Marina, explica el perquè d’aquestes trobades: “la demanda va sorgir arran de la necessitat de les associacions de veïns i veïnes de respondre a les inquietuds veïnals i del reclam d’una feina des de la proximitat i des de la confiança cap als serveis”, diu.

“Des de l’ABP de Sants–Montjuïc ens hem plantejat apropar-nos encara més a les associacions de veïns i comerciants com una estratègia efectiva per millorar la seguretat i enfortir la relació entre la comunitat i la policia, organitzant reunions periòdiques entre la policia i les associacions, a fi de discutir problemes de seguretat, compartir informació i planificar accions conjuntes”, comenta l’Inspector Jordi Fàbregas Pelegrí, cap de l’ABP Sants-Montjuïc del Cos de Mossos d’Esquadra.

La Vinya, Can Clos, Eduard Aunós, San Cristòfol, i Illa Metalco acullen xerrades amb els Mossos d’Esquadra

Entre els temes plantejats pel veïnat, a Sant Cristòfol es va alertar del trencament de llunes als cotxes i de la cronificació de la situació d’insalubritat i incomoditat que es genera amb les persones sense sostre. A Illa Metalco va tornar la ja clàssica queixa pel soroll de les terrasses de la Mediterrània, que no és resolt, a més de les conductes incíviques. També hi ha queixes pels altaveus i el xivarri que es munta després d’alguns partits de cap de setmana, a l’estadi del club de futbol Ibèria.

A Can Clos es va verbalitzar la demanda, d’arreu, de més patrullatge. L’única botiga al barri és d’un veí d’origen pakistanès i està fart de la conducta d’un grupet que l’amenaça i l’insulta, vol marxar. “Si se’n va, ens quedem sense cap servei a prop, literalment, ajudaria que una patrulla el visiti de tant en tant”, demanen. A més, tornen a haver-hi algunes persones que es punxen, de moment, són de fora del barri i apareixen molt esporàdicament, però cal fer-los seguiment.

Les xerrades a Can Clos
Les xerrades organitzades a Can Clos.

A Eduard Aunós, les assistents eren majoritàriament dones. S’hi va incidir en els consells de seguretat: compte a la bossa de mà, cal portar-la creuada en bandolera, convé ser previngudes i desconfiades a l’hora de retirar diners del caixer, la casa sempre tancada amb pany… i així es va anar advertint, també de les estafes que han crescut molt, des de les més clàssiques a les més modernes i sofisticades, via WhatsApp o correu, perquè n’hi ha de tot. De les últimes, la d’una dona que s’apropa i acarona un home amb qualsevol excusa i acaba emportant-se’n la cartera. Ai! i ara com ho explico a casa?, raona la víctima, avergonyida perquè ho fan amb molta habilitat i sense gaire temps de reacció, llavors hi ha la temptació de no denunciar. Truqueu al 112, sempre, reitera l’agent, una mossa.

A Plus Ultra, les queixes es van centrar en la sensació dels tripijocs continus als escassos carrers d’aquest indret. I a la Vinya, hi ha malestar per l’assentament del col·lectiu que recull la ferralla a l’esplanada del Pont Romà, enfront del Cap Dr. Carles Ribes, dormen i viuen en furgonetes que també fan servir com a habitatges. “Bona part dels temes plantejats no es poden abordar només des d’una òptica policial. Però és important moure’ns perquè els responsables implicats estiguin assabentats, i caldrà veure com actuen”, deia la Carmen Higueras, presidenta de l’AVV de la Vinya.

En Manel Coronado (AVV Eduard Aunós), la Maria Ortega (Àncora), l’Elisabeth Cárdenas (AVV Illa Metalco) i la Mari Carmen Casanovas (AVV Sant Cristòfol) fan costat a la Rosalia Fernández (AVV Can Clos) al capdavant de la Unió d’Entitats en l’esforç d’organitzar totes aquestes xerrades i perquè s’escolti les preocupacions i demandes del veïnat.

En definitiva, conclou a continuació l’Inspector Fàbregues, es tracta d’implementar aquestes mesures per fomentar una major cooperació i confiança entre la policia i els veïns i comerciants, contribuint a una comunitat més segura i cohesionada. Comunitat i cohesionada és també el missatge persistent de les associacions veïnals, afanyades en cuidar la convivència i el benestar.

Apunt final, el missatge policial més repetit en totes les trobades: truqueu al 112 (anònimament si cal) i no deixeu d’avisar de qualsevol situació de risc o d’una conducta que pugui generar perill. Persistiu…i rebreu resposta, diu l’Evangeli, i també la policia.

1 COMENTARI

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.