On són els límits pels infants, com us va a vosaltres?

Escola Bressol Xumets
Montse i Kevin, els pares de la Roma

Quan la nostra filla, la Roma, es diu així, va començar l’escola bressol un dels temes que més ens preocupava era com posar-li límits sense que semblés un càstig, com i quan aplicar-los i quins eren els més adequats.

Vam experimentar que quan els posàvem la Roma es frustrava, reaccionava posant-se trista o enfadada, i immediatament ens sentíem culpables, ja que sovint només la veiem una estoneta al vespre, després d’una llarga jornada laboral. Pensàvem que no podíem permetre que se sentís així; que seria més feliç posant-la contenta; si plorava pel límit que li marcàvem creiem que l’estàvem perjudicant.

Des que hem arribat a l’escola, francament, ha estat tot un aprenentatge per nosaltres, ja que de mica en mica, des de Xumets hem après que no és el mateix un límit que un càstig i que, de vegades, la dificultat de gestionar els límits en els nostres fills i filles venen derivats de la dificultat que tenim els adults de posar-los en diferents àmbits de la nostra vida; per exemple a la feina o a la família.

I és que, tornat a l’educació, els límits han de respondre a les necessitats i moments evolutius de cada nen/a, han de ser proporcionals, i també han de ser clars i concrets, per exemple, “les joguines s’han de recollir quan acabem de jugar”. Mai els hem de jutjar ni desvalorar, no hem de fer tractes que generin confusions i tot això ho hem de fer amb seguretat, tranquil·litat i sobretot, respecte.

I finalment, un cop posat el límit és molt importat que siguem capaços d’acollir les emocions que desencadenaran; acompanyant i gestionant la ràbia, la tristesa o la frustració, ja que són reaccions absolutament humanes. I no cal evitar-les, sinó ensenyar al petit/a a modular-les, respectant-se sempre ell, o ella mateixa, en el nostre cas, i també a la resta de persones de l’entorn.

Estem més tranquils i hem comprès que estant al seu costat, presents i disponibles, podem gestionar els límits des de l’amor, entenent-los com un acte que la cuida.

Llar d’infants Xumets

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.