El Port de Barcelona redueix un 20% la seva petjada de carboni

El Port es converteix en el primer del món en aconseguir l’estrella Lean & Green, distinció que s’atorga a les empreses que han reduït la petjada de carboni un 20% en 5 anys

El Port de Barcelona ha reduït un 20% les emissions de CO2 i es converteix en el primer port del món en aconseguir l’estrella de la iniciativa Lean & Green, impulsada per l’Associació de Fabricants i Distribuïdors (AECOC), per assolir aquesta fita en un període màxim de 5 anys a través d’un conjunt d’accions concretes.

La consultora Ernst & Young ha estat la responsable de certificar que el Port de Barcelona ha assolit l’objectiu de reducció de les emissions de CO2 en
el període establert, utilitzant com a indicador de referència la petjada de
carboni de la infraestructura i la consecució del pla d’acció establert conjuntament amb AECOC.

Per a la presidenta del Port, Mercè Conesa, “aquest premi demostra, un
cop més, que estem plenament compromesos amb els objectius que han fixat la UE i la OMI derivats dels Acords de París per a la reducció d’emissions en l’horitzó 2030 i 2050 que s’emmarquen en els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides”.

Conesa ha volgut destacar un dels principals projectes que portarà a terme el Port de Barcelona en aquest àmbit com és l’anomenat Power to Ship, que permetrà la connexió elèctrica dels vaixells a moll eliminant les emissions dels motors auxiliars durant la seva estada a port o, també, l’aposta per la mobilitat elèctrica i la promoció del gas natural liquat (GNL) com a combustible alternatiu de transició per a vaixells, camions i maquinària de terminal per a reduir de forma significativa les emissions i lluitar contra el canvi climàtic.

El Pla d’Acció del programa Lean & Green al que s’ha adherit la infraestructura catalana marca el 2016 com l’any escollit per començar a mesurar la reducció d’emissions de CO2 del Port de Barcelona i l’indicador clau d’eficiència com a mètode de mesura són les tones de mercaderia transportades anualment per les instal·lacions del Port.

En aquest sentit, la infraestructura ha posat en marxa diverses mesures de reducció que compleixen amb els requisits de sostenibilitat i també de rendibilitat.

Dins del Pla, una primera actuació fa referència a la renovació de la flota
pròpia de vehicles amb turismes i motocicletes 100% elèctriques, fet que ha permès la reducció d’emissions acumulades en 50 tones de CO2eq.

La segona actuació consisteix en la modernització de l’enllumenat públic amb tecnologia LED i en l’estalvi d’emissions degut a l’adquisició del
100% de l’energia amb certificació de procedència de fonts renovables, el que suposa una reducció total de gairebé 5.000 tones de CO2eq.
Lean & Green, present a 14 països i més de 600 empreses, és la major plataforma europea de col·laboració especialment dirigida a reduir les emissions associades a la cadena de subministrament. Es tracta d’una iniciativa internacional que treballa amb empreses de tots els sectors per reduir les seves emissions de gasos d’efecte hivernacle derivats de les activitats logístiques i aconseguir els objectius definits en la Convenció del Clima a París (COP21) d’emissions neutres de carboni per a l’any 2050.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.