Pressupostos Participatius 2024-27

 

 

Decidim.
En què invertir els Pressupostos Participatius a Sants-Montjuïc.

ENTRA I PARTICIPA!  www.decidim.barcelona

Nosaltres decidim

30 M€ a Barcelona, dels quals 3,6 M€ a Sants-Montjuïc

Participa en els pressupostos municipals

El terme democràcia prové del grec antic i va ser encunyat a Atenes al segle V aC a partir dels vocables demos, que pot traduir-se com a poble, i krátos, que vol dir poder o govern. Si la literalitat del “govern del poble” es tradueix a la ciutat de Barcelona, cal pensar en com els 1,6 milions de ciutadans que hi vivim, més de 16.000 persones per kilòmetre quadrat, debatem i ens posem d’acord sobre què, i com actuem en determinats assumptes.

A la ciutat, cada govern de torn és el responsable de dissenyar i executar les polítiques públiques que afecten a tota la ciutadania. Però, i si aquesta ciutadania pogués participar més enllà de les eleccions de cada quatre anys en què escull aquest govern? I si se la dotés d’eines perquè decidís, directament, projectes d’inversió? Què passa quan és el veí o la veïna qui ha de prioritzar entre les nombroses necessitats del conjunt?

Amb aquestes premisses, l’Ajuntament de Barcelona dona el tret de sortida a la segona edició dels Pressupostos Participatius, una iniciativa que permetrà als veïns i veïnes de la ciutat decidir com invertir 30 milions d’euros del pressupost municipal en projectes d’inversió als districtes durant els quatre anys vinents (2024-2027). Aquest procés, que s’ha consolidat com un element clau en la democràcia participativa de la ciutat, es desenvoluparà mitjançant la plataforma digital decidim.barcelona i durarà fins al mes d’abril de l’any que ve.

Els pressupostos participatius de Barcelona són un exercici de participació ciutadana a través del qual els veïns i les veïnes de la ciutat poden proposar, prioritzar, votar i, en definitiva, escollir projectes d’inversió a cada districte perquè l’Ajuntament els executi. Els objectius d’aquesta edició són reforçar la participació en l’àmbit de ciutat i enfortir-la als districtes, garantir una participació universal i inclusiva al llarg del procés, enfortir la resposta tècnica als projectes, i millorar-ne també l’execució.

Així, en aquesta nova edició, els debats i la recollida de propostes dels projectes està prevista per aquesta tardor, concretament entre els mesos d’octubre i novembre durant els quals la ciutadania podrà fer propostes de projectes d’inversió. Es preveuen debats presencials a tots els districtes i participació digital a la plataforma decidim.barcelona per anar concretant i definint les propostes, així com la intervenció tècnica per part de l’Ajuntament per avaluar i ajustar els projectes per tal que siguin executables i factibles.

En aquest sentit, s’acceptaran projectes que compleixin una sèrie de requisits que permetin que, efectivament, es puguin executar en el període establert, és a dir, dins d’aquest mandat municipal. Alhora, els tipus de projectes que poden formar part d’aquests pressupostos participatius es distribueixen en tres categories: millora de l’espai públic, millora d’equipaments municipals i l’adquisició i rehabilitació de béns, cadascun amb un pressupost màxim i mínim definit (veieu els requadres).

Altrament, la distribució dels 30 milions d’euros previstos per als pressupostos participatius s’ha fet de forma equitativa per districtes i barris tenint en compte diferents criteris com poden ser la renda, el nombre d’habitants o la superfície del districte. Per tant, cada districte rep entre 2 i 3,6 milions d’euros. En el cas de Sants Montjuïc la inversió és de 3,6 milions d’euros.

Els requisits per a tots els projectes:

– Ser propostes d’interès general i públic.
– Tenir un àmbit d’incidència de districte.
– Ser finalistes, actuacions estructurants i amb criteris de sostenibilitat.
– No poden ser contraris a programes, plans o projectes urbanístics ja aprovats.


La plataforma digital decidim.barcelona, l’eina del procés

El procés es desenvoluparà principalment a través de la plataforma digital decidim.barcelona, una eina que ha demostrat la seva eficàcia en processos participatius anteriors. Aquesta plataforma, desenvolupada en programari lliure i utilitzada en més de 30 països, compta amb més de 3,5 milions de participants registrats arreu del món, dels quals 115.000 són a Barcelona. A decidim.barcelona la ciutadania podrà presentar propostes, seguir l’evolució del procés, participar en els debats, donar suport a les propostes que considerin més importants, i finalment votar.

Una setantena de projectes escollits i votats pels ciutadans, ja executats

Una ciutadania activa i participativa i un Ajuntament de la ciutat que condensi i faciliti respostes efectives a les inquietuds, necessitats i aspiracions ciutadanes. Per il·lustrar aquesta manera de treballar arriba la segona edició dels Pressupostos Participatius, amb la voluntat de millorar i ampliar l’experiència de la primera convocatòria, que es va celebrar l’any 2020. En aquella ocasió es van presentar unes 2.000 propostes, de les quals se’n van seleccionar 200 per ser votades, i finalment es van executar 72 projectes escollits per la ciutadania. Ara, amb l’experiència acumulada i els aprenentatges adquirits, l’Ajuntament de Barcelona pretén consolidar aquest instrument com una eina essencial per a la participació ciutadana en la gestió dels recursos municipals. En aquest sentit, s’han establert nous mecanismes per afavorir la participació de col·lectius que sovint tenen menys veu en aquests processos, com les persones amb discapacitat, els infants i els joves.

Barcelona, primera Capital Europea de la Democràcia

Aquest procés arrenca amb el tancament de l’etapa de Barcelona com a primera Capital Europea de la Democràcia, que al llarg del mes d’octubre acollirà diverses activitats i culminarà al mes de novembre. Cal destacar que Barcelona va ser triada per aquest reconeixement gràcies a l’èxit del seu model de participació i pels pressupostos participatius. Des de la tardor del 2023, s’han celebrat més d’un centenar d’esdeveniments i diversos processos participatius amb la implicació de més de 20.000 persones, consolidant la ciutat com una referència europea i internacional de la participació ciutadana.

Compromís amb una gestió pública més oberta, transparent i participativa

A l’abril d’enguany s’obria una nova instal·lació esportiva a Barcelona: el Camp Municipal de Criquet de Montjuïc, situat entre els carrers del Polvorí, del Segura i dels Jocs del 92. L’estrena coincidia amb la celebració de la primera fase de la Lliga Nacional Femenina de Criquet, on juga l’equip Criquet 11, format per un grup de noies del Raval, el Poble-sec, la Trinitat Vella, Badalona i Santa Coloma. La seva proposta per adaptar l’antic Camp Municipal de Futbol Julià de Capmany va ser la més votada als pressupostos participatius de Barcelona de l’any passat.

L’obra, amb un pressupost d’1,6 milions d’euros, va suposar la reforma integral del camp, amb la plantada de 8.400 m2 de gespa artificial per a la pràctica del criquet i altres esports minoritaris. S’hi van marcar les línies de pitch, es va crear el túnel de batuda i es va instal·lar un nou enllumenat, vestidors, xarxes de reg, drenatge i clavegueram, i una tanca perimetral, a més de condicionar els accessos: el principal des del carrer del Segura i el secundari des del carrer del Polvorí.

L’equip Criquet 11 forma part del programa Criquet Jove BCN, un projecte del Centre d’Estudis Africans i Interculturals (CEAi) i la Fundació per a l’Esport i l’Educació de Barcelona (FEEB) que des del 2012 impulsa l’Institut Barcelona Esports a través del programa “Convivim esportivament”.

Així, amb aquesta segona edició dels Pressupostos Participatius, l’Ajuntament de Barcelona reafirma el seu compromís amb una gestió pública més oberta, transparent i participativa. El coneixement creixent de la ciutadania sobre aquest tipus de processos, així com els resultats pràctics de la primera edició, contribueixen a la consolidació d’una nova cultura de participació ciutadana en la gestió de la ciutat. En aquest sentit, els pressupostos participatius són una oportunitat única per a la ciutadania de ser protagonista en la presa de decisions que afecten directament la seva vida quotidiana i el futur de la seva ciutat.

SESSIÓ DE DEBAT TERRITORIAL

A LA MARINA DE PORT I A LA MARINA DEL PRAT VERMELL

Dilluns, 4 de novembre, a les 18.00 h
Sala Pepita Casanellas   Plaça de l’Orgull, 1


A LA BORDETA, HOSTAFRANCS, SANTS I SANTS-BADAL

Dilluns, 18 de novembre, a les 18.00 h
Casinet d’Hostafrancs   Carrer del Rector Triadó, 53


A LA FONT DE LA GUATLLA I AL POBLE-SEC

Dijous, 21 de novembre, a les 18.00 h
Escola Mossèn Jacint Verdaguer   Carrer de Lleida, 32 (entrada per avinguda de Rius i Taulet)

__________________________
Si necessiteu servei de canguratge o acompanyament, podeu sol·licitar-ho deu dies abans de cada una de les sessions en el correu info@raons.coop.
Aquestes convocatòries poden variar. Consulteu el calendari actualitzat de sessions de debat al districte a ja.cat/pressupostosparticipatius


1 COMENTARI

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.