- El primer pas és la realització d’una enquesta entre tota la Comunitat Portuària i, a partir d’aquí, “definir objectius realistes i avançar, tant en el compliment normatiu d’igualtat com en donar solucions a les possibles desigualtats”, explica la presidenta del Port de Barcelona.
- D’altra banda, dintre del grup de treball International Human Capital for Ports, el Port de Barcelona farà un estudi per desenvolupar el capital humà de les empreses de la Comunitat Portuària.
El Port de Barcelona ha endegat un projecte que té com a objectiu afavorir la igualtat de gènere dintre de la Comunitat Portuària. El primer pas dintre d’aquesta iniciativa, que s’emmarca en les polítiques de sostenibilitat impulsades des del port català, és la distribució d’una enquesta, anònima i confidencial, entre totes les empreses de la Comunitat Portuària per obtenir una visió sobre les actuacions o iniciatives que s’estan portant a terme en matèria d’igualtat de gènere.
“La informació obtinguda a través d’aquesta enquesta ens permetrà conèixer quin és el nivell de compromís actual de la Comunitat Portuària amb l’ODS 5 −Aconseguir la igualtat de gènere i empoderar totes les dones i nenes− per, a partir d’aquí, definir objectius realistes i avançar, tant en el compliment normatiu d’igualtat com en donar solucions a les possibles desigualtats.
Els resultats de l’enquesta es presentaran de forma agregada, la qual cosa permetrà fer una comparativa de la situació particular de cada empresa respecte a la Comunitat Portuària en el seu conjunt, alhora que contribuirà a l’assoliment d’un Port i d’una societat que millori la vida de totes les persones, sense deixar cap enrere.
La Comunitat Portuària de Barcelona té alineades les seves estratègies amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030. Reflex d’aquest compromís és el IV Pla Estratègic, que s’articula d’acord amb aquests objectius. D’especial relleu és l’ODS 5, perquè empoderar a les dones i posar fi a totes les formes de discriminació no és només un dret humà bàsic, sinó que té un efecte multiplicador en totes les altres àrees del desenvolupament.
Segons el darrer informe de Nacions Unides, la plena igualtat de gènere i l’eliminació de les barreres socials i econòmiques segueixen sense assolir-se. De fet, com consta al mateix informe, aquest objectiu probablement ara està més lluny que mesos enrere, ja que les dones han estat durament afectades per la pandèmia COVID-19.
El Port de Barcelona creu que el principi d’igualtat de tracte i oportunitats entre dones i homes ha de regir totes les seves actuacions i volen ser un referent a nivell internacional.
Millora del capital humà
D’altra banda, el Port de Barcelona participa en el Grup de Treball International Human Capital for Ports, que té com a missió dissenyar plans i alinear estratègies per desenvolupar la capacitat laboral derivada de l’increment de la formació i dels coneixements dels treballadors. Una de les accions prioritàries dintre d’aquest grup de treball és detectar les necessitats actuals i futures de les empreses per portar a terme accions que permetin cobrir aquestes mancances.
En aquest sentit, s’ha decidit realitzar una enquesta a totes les Comunitats Portuàries que formen part del grup de treball (Barcelona, Rotterdam, New York / New Jersey, Vancouver, Italian Ports Association, Haropa / Le Havre, Sohar, Gdansk, Busan i Singapur) per obtenir informació que permeti elaborar un informe amb tot un seguit de conclusions i recomanacions. El Centre d’Innovació del Transport (CENIT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) serà l’encarregat de realitzar l’enquesta per encàrrec del Port de Barcelona, així com d’analitzar les dades obtingudes i confeccionar l’informe final de recomanacions i conclusions.