El Port de Barcelona rep la certificació Port Environmental Review System de l’ESPO

Jordi Vila ha participat en el GreenPort Cruise & Congress on s’ha debatut sobre la transició energètica, la qualitat de l’aire i la descarbonització dels ports

El Port de Barcelona ha rebut oficialment la renovació de la certificació PERS (Port Environmental Review System), l’estàndard ambiental específic per a ports creat per l’ESPO (European Sea Ports Organisation). La secretaria general de l’ESPO, Isabelle Ryckbost, va lliurar la setmana passada aquesta certificació al cap de Medi Ambient del Port de Barcelona, Jordi Vila, en el marc de la reunió del Comitè de Desenvolupament Sostenible de l’ESPO, organitzat paral·lelament a la 15a edició del GreenPort Cruise & Congress, que s’ha celebrat a Oslo entre el 16 i el 18 d’octubre.

La certificació PERS, impulsada dins de la iniciativa ECOPorts de l’ESPO, és una de les tres certificacions del sistema de gestió ambiental del Port de Barcelona -juntament amb la ISO 14001 i la inscripció en el registre EMAS- renovades durant els darrers mesos. Aquestes certificacions, d’aplicació voluntària, són un reconeixement explícit a la seva política mediambiental i recolzen la seva voluntat d’actuar a tots els nivells en la lluita contra el canvi climàtic.

El sistema de gestió ambiental ha esdevingut una eina efectiva per implantar una política mediambiental en tots els àmbits del Port, implicant-hi a les administracions, les empreses i els operadors, i facilita la consolidació progressiva dels temes ambientals en la seva planificació i en la gestió diària.

300 experts ambientals de tot el món

El GreenPort Cruise & Congress ha aplegat a 300 experts i responsables ambientals de ports de tot el món, entre els quals Barcelona, per debatre sobre els grans reptes que les infraestructures tenen plantejades pels propers anys. Durant la conferència s’han palesat les tres grans prioritats actuals de les administracions portuàries: millorar la qualitat de l’aire als ports i a l’entorn; endegar una transició energètica realista, eficient i competitiva; i aconseguir la descarbonització efectiva dels ports.

Per assolir aquests objectius s’ha debatut sobre les diferents solucions que els ports tenen actualment al seu abast, destacant especialment el desenvolupament d’infraestructures que permetin la connexió elèctrica dels vaixells i la incorporació de nous combustibles nets derivats de l’hidrogen.

Suport i finançament

Els participants en el GreenPort Cruise & Congress han coincidit en la necessitat de rebre suport i finançament per part de les diferents administracions implicades per a realitzar aquesta transició energètica i minimitzar l’impacte dels ports en l’entorn. En el mateix sentit, s’ha destacat la importància de millorar el diàleg amb les comunitats portuàries i els territoris per aconseguir la seva implicació en el desenvolupament d’una xarxa mundial de ports sostenibles.

FES UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.