La situació de soroll i bronca matinera als Jardins de la Mediterrània és un fet recurrent i persistent des de fa anys. Periòdicament, els residents de les comunitats que rodegen el parc, farts del malestar, es troben en negociacions constants amb l’administració per exigir solucions.
Des del diari La Marina, conversem amb dos veïns que, asseguren, “porten dècades convivint a diari amb problemes de seguretat, neteja i soroll”.
“Es tracta d’uns jardins molt peculiars, en tenir tretze bars i estar envoltats per vint-i-sis comunitats de veïns”, declara un dels afectats. “En ser un espai únic, pràcticament a tota la ciutat, requereix una atenció especial que ara mateix no té”.
“El gran tema –pren la paraula el segon veí– és l’horari dels bars dels Jardins, o més ben dit, l’incompliment reiterat d’aquest”. “En principi, han de tancar les terrasses a les onze de la nit i el local a les dotze, allargant fins la una i mitja els cap de setmana. I sí, és cert que sobre aquestes hores abaixen les persianes, però el cas és que es queden dins, i fan la festa allà, entrant i sortint del local freqüentment, amb el soroll que això comporta”, afirma resignat.
Tot i això, és a l’estiu quan la situació és torna “totalment insostenible”. “Aquesta estació, a causa de les elevades temperatures t’obliga a tenir la finestra oberta, el que la converteix en la més penosa i dolorosa per tot el veïnat, que no pot dormir”.
“La gent que freqüenta els locals, que està de festa, surt als Jardins beguda, el que moltes vegades també deriva en vomitades, pixades i brutícia per tot el parc, sense cap mena de consideració ni respecte pels veïns i el seu descans”. “Portem dècades aguantant aquesta situació i li tenim pànic a l’estiu per tot el que comporta, de no poder dormir ni una nit”, afegeixen.
La neteja, afirmen, també és un dels greus problemes de la zona. “Els baixos dels edificis són un complet desastre, perquè, quan plou, que són poques vegades, no es mullen i es queda tota la brutícia incrustada, ja que durant tota la setmana es converteixen en urinaris públics”. “Més d’una vegada hem sigut els mateixos veïns qui hem hagut de fer una neteja integral d’aquests espais”.
“Innegablement la manca de civisme suposa també una manca de neteja. Són dues coses que van de la mà. Perquè la gent que beu durant la nit, la gran majoria de vegades, no recull les deixalles que genera. Per tant, el resultat és que quan tu passeges pels jardins el matí següent, et trobes tots els bancs plens d’ampolles, de llaunes, de vidres trencats, de menjar, de cigarretes i de paquets de tabac. I ho fan perquè els hi dona igual l’espai on es troben, ja que la majoria de bancs tenen papereres a menys d’un metre”.
Les seves queixes van dirigides principalment a la manca d’intervenció per part de les autoritats. “Truques al 112 i la resposta és sempre que no hi ha efectius, mentre la gent entra i surt del parc i dels locals sense control, perquè no es tanca durant la nit”. “És l’únic parc que queda obert a tot el barri, el que provoca que vingui gent de la zona i d’altres indrets de la ciutat, atrets per la barra lliure per fer el que vulguin sense conseqüències”, declaren.
“Que manquin efectius no treu que hi hagi una ordenança municipal que s’ha de complir. Alguna cosa s’haurà de fer. Jo, com a ciutadà, tinc uns drets, a descansar, per exemple. I hi ha molta gent que s’aixeca a les cinc o a les sis del matí per anar a treballar i s’ha passat la nit en blanc per culpa de l’escàndol que es forma al recinte.”, declara un dels veïns. “Les normes estan per complir-les, i si no es fa, que es pagui una multa”.
El veïnat porta dècades reunint-se amb els diferents governs per tal de traslladar el seu malestar i cercar solucions. “Ens hem reunit amb l’Executiva actual, tal com ho vam fer amb l’anterior, i se’ns han promès una sèrie de mesures i de controls que, esperem, es facin efectius i reverteixin la situació. La nostra posició, però, és que si res no canvia la solució és tancar els Jardins de la Mediterrània durant la nit”.
“Quan es va celebrar el procés participatiu de la reforma dels jardins es va arribar a un principi d’acord, que consta en acta, relatiu a que si durant el primer any els nivells de convivència, seguretat i civisme no milloraven, es faria el que fos necessari per tancar el parc. D’això ja fa quatre anys, i no és que no hagi anat a millor, és que ha empitjorat”.
Unes molèsties que no només tenen lloc durant la matinada, tal com relaten els afectats. “Són moltes coses. Quan se’n va la gent dels bars ja són gairebé les cinc o sis del matí, moment en el qual arriben les primeres persones que passegen els gossos, als quals xiulen mentre ells borden i fan les seves necessitats a un parc que ja està suficientment brut”. “Sobre les nou, obren alguns dels bars i restaurants i la gent fa el cafè a les terrasses tot petant la xerrada. En ser una xemeneia sonora, s’escolta absolutament tot”.
“És una cadena, pràcticament. Quan per fi acaba una cosa, comença l’altra, i així durant tot l’any. El malestar està pels núvols i l’estat d’ànim del veïnat pel terra. Així és impossible viure en condicions”, afegeix l’altre entrevistat.
“Com dèiem abans, quan més ho notem és a l’estiu, però el problema hi és durant tot l’any i pitjor durant la temporada de festius. Hom podria pensar que un dimarts laboral de desembre no hi ha aquest problema, però és mentida”, afirmen.
“Ho aguantes durant tot l’any i a sobre no hi pots fer res. Quan els crides l’atenció o fas un crit et responen posant música a tot volum amb uns altaveus de grans dimensions. O sigui que gairebé et surt més a compte quedar-te callat i intentar conciliar la son sigui com sigui”, assegura un dels afectats.
“Fa un parell d’anys, mitjançant els pressupostos participatius es va dur a terme una remodelació dels Jardins de la Mediterrània. Era molt necessària, això no ho nega ningú, però si a mi com a veí em preguntes si preferia destinar els 2,3 milions d’euros a la reforma o a comprar les llicències dels locals que molesten, hagués respòs la segona sense dubtar-ho”, apunta l’altre veí. “El motiu és ben senzill. Ens hem gastat milions en posar bonic un espai que la comunitat de veïns del voltant no pot gaudir. El primer que s’ha d’aconseguir és que sigui un entorn amable per la gent que hi viu, i després, quan es pugui, es fa la remodelació”.
Un procés que està en entredit per part del veïnat de la zona, que creu que la reforma dels jardins no s’ajusta a la realitat ni a les necessitats d’aquests. “La idea principal era aconseguir un espai obert, amable amb el vianant i pacífic, en el qual la gent pogués anar caminant d’un costat a l’altre, motiu pel qual no es tanca en cap moment. És un plantejament que durant el dia, més o menys, funciona. Segurament durant aquestes hores és un parc com qualsevol altre que hi ha a la ciutat. Però el que vivim durant la nit no és acceptable de cap de les maneres. Per això considerem que les remodelacions han d’anar acompanyades d’un pla d’usos o d’uns requisits per fer que s’adaptin i adeqüin a l’entorn on estan ubicades, aconseguint que el veïnat visqui i descansi en condicions”.